Rusia a acuzat vineri Consiliul Europei că este un instrument „rusofob” în slujba occidentalilor, după ce miercuri a fost exclusă oficial din această structură. Moscova a completat și că respinge „tutela Bruxellesului” în ceea ce privește drepturile omului. 

 

Acuzațiile Rusiei către Consiliul European, după ce a fost exclusă din această organizație

„Din cauza activităţii rusofobe a occidentalilor, această structură îşi pierde raţiunea de a fi", a deplâns într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

„Plasând serviciul intereselor blocului deasupra propriilor obiective statutare, Consiliul Europei a fost transformat într-un instrument obedient al Uniunii Europene, al NATO şi al sateliţilor lor", a adăugat ea.

Rusia a fost exlusă din Consiliul Europei

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a decis miercuri, într-o ședință extraordinară, excluderea Rusiei din această entitate paneuropeană, după 26 de ani de apartenență. Marţi seară, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat în unanimitate un aviz conform căruia Federaţia Rusă nu mai poate fi stat membru al organizaţiei.

Guvernul Federaţiei Ruse l-a informat tot marţi pe secretarul general cu privire la retragerea sa din Consiliul Europei şi intenţia de a denunţa Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Rusia, care a aderat la Consiliul Europei la 28 februarie 1996, a precizat că a părăsit oficial Consiliul Europei din propria voinţă ca urmare a sancţiunilor fără precedent cu care se confruntă Moscova în urma campaniei sale din Ucraina.

Moscovei i s-a suspendat participarea în principalele organe ale Consiliului din 25 februarie, a doua zi după lansarea ofensivei în Ucraina. Zaharova spune că această expulzare „nu schimbă nimic fundamental pentru noi. Ne scuteşte doar de respectarea procedurilor şi obligaţiilor restante care ni se impun".

„Rusia nu acceptă tutela Bruxellesului în materie de drepturi ale omului", a adăugat ea, acuzând UE că „comercializează excepţii, scutiri şi privilegii" legate de valorile pe care le apără, „ca într-un bazar".

Citeste si:
Autoritățile hunedorene, acuzate că știau ce se întâmplă cu „Copiii...
Autoritățile hunedorene,...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Martie 2022 - 03 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.