Curtea Internațională de Justiție (CIJ), cel mai înalt tribunal al ONU, a cerut miercuri Rusiei „să-și suspende imediat operațiunile militare” din Ucraina. Kremlinul a respins joi decizia instituției, informează AFP. 

Rusia respinge decizia CIJ care îi cere să își suspende ofensiva în Ucraina

„Nu vom putea ţine cont de această decizie", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că Rusia şi Ucraina trebuie să ajungă la un acord pentru ca decizia să fie pusă în aplicare.

„În acest caz, niciun acord nu este posibil", a adăugat Peskov.

Hotărârea CIJ

„Federaţia Rusă trebuie să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean", a transmis Joan Donoghue, judecătoarea preşedintă a CIJ.

Curtea mai arată că Rusia trebuie să garanteze că toate forţele aflate sub controlul său sau pe care le susţine nu mai continuă operaţiunea militară.

„Curtea este conştientă de amploarea tragediei umanitare din Ucraina' şi este 'profund preocupată de utilizarea forţei ruse, care ridică probleme foarte grave de drept internaţional', a subliniat Joan Donoghue.

Zelenski: „Ucraina a obținut o victorie completă”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat hotărârea Curții, într-o postare pe Twitter. „Ucraina a obţinut o victorie completă în cazul său contra Rusiei la Curtea Internaţională de Justiţie. CIJ a ordonat să stopeze imediat invazia. Ordinul este constrângător conform dreptului internaţional. Rusia trebuie să se conformeze. Ignorarea ordinului va izola şi mai mult Rusia', a scris Zelenski.

Context

CIJ s-a exprimat în cadrul unei proceduri de urgență inițiate de Ucraina la câteva zile după începerea războiului. Kievul cerea Curții de la Haga să ordone Moscovei încetarea imediată a invaziei, în așteptarea unui verdict pe fondul conflictului dintre cele două state. Potrivit cererii Kievului, CIJ a decis să pronunţe măsuri de urgenţă, zise conservatoare, pentru a ordona Rusiei să suspende imediat operaţiunile militare.

Citeste si:
Scurgeri de gaz din Nord Stream. Reacția Kremlinului: „Este stupid...
Scurgeri de gaz din Nord...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Martie 2022 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.