Președintele american Joe Biden l-a numit miercuri pe omologul său rus, Vladimir Putin, drept un „criminal de război” pentru tacticile sale militare barbare din timpul invaziei din Ucraina. Cuvintele șefului SUA au fost calificate de Kremlin drept „inacceptabile și de neiertat”. 

Joe Biden l-a numit pe Vladimir Putin „criminal de război”. Replica Rusiei

„Considerăm că o astfel de retorică din partea unui şef de stat, ale cărui bombe au ucis sute de mii de oameni în întreaga lume, este inacceptabilă şi de neiertat", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Este un criminal de război”, a declarat Joe Biden, referindu-se la Vladimir Putin, ca răspuns la întrebarea unei jurnaliste.

La puțin timp după această declarație, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a completat că, pentru moment, Departamentul de Stat nu a făcut o declarație oficială prin care să acuze Rusia de comiterea de crime de război și că examinarea „legală a problemei” este încă în curs de desfășurare la sediul diplomației americane.

„Iar acestea sunt acţiuni barbare ale unui dictator brutal în timpul invaziei sale într-o ţară străină'', a adăugat Psaki în timpul briefingului său de presă zilnic, citată de EFE şi AFP.

SUA au declarat la începutul acestei luni că „documentează” atacurile rusești din Ucraina și impactul acestora asupra civililor pentru a se asigura că Rusia este „trasă la răspundere” dacă se constată că a comis crime de război. În cazul în care atacul rusesc asupra centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, din data de 4 martie, ambasada SUA din Ucraina a calificat atacul drept o „crimă de război”.

Chiar și așa, Casa Albă a evitat să se refere în acești termeni la ceea ce se întâmplă, iar Departamentul de Stat a cerut ambasadelor sale din toată lumea să nu difuzeze tweet-ul ambasadei din Ucraina care a folosit aceste cuvinte.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Până la acest moment, guvernul american nu a folosit acest termen pentru a se referi la președintele rus, deși vicepreședintele Kamala Harris a declarat recent că ar trebui să existe o anchetă privind posibilitatea ca Rusia să fi comis crime de război în Ucraina.

AFP a notat că, până în prezent, niciun oficial american nu a folosit public termenii „criminal de război” sau „crime de război”, comparativ cu alte state sau organizații internaționale.

De pildă, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a calificat săptămâna trecută drept „crimă de război odioasă" bombardarea de către Rusia a unei maternităţi şi a unui spital pediatric din Mariupol, care a ucis trei persoane, inclusiv o fetiţă, şi a rănit 17 persoane.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Martie 2022 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.