Celebrul Turn Eiffel, simbol al Parisului, este şi mai mare, începând de marți. Înălțimea monumentului istoric a crescut cu 6 metri, de la 324 la 330, după ce o nouă antenă de radiorecepție digitală a fost montată în vârful ei. 

 

Turnul Eiffel e mai înalt cu 6 metri

Grea de 350 de kilograme, antena a fost transportată până în vârf cu ajutorul unui elicopter, iar întreaga operațiune a durat doar 10 minute. Turnul Eiffel este printre cele mai vizitate obiective turistice din lume, iar la momentul finalizării construcţiei sale, în anul 1889, era cea mai înaltă clădire de pe glob, titlu pe care l-a păstrat timp de 40 de ani.

Monumentul a fost folosit și pentru transmisiuni radio și televiziune timp de mai bine de 100 de ani. Înălțimea vârfului său a suferit schimbări de mai multe ori, pe măsură ce antenele învechite au fost înlocuite.

Mastodontul urma să fie demontat

Turnul are 300 m înălțime, excluzând antena din vârf, și o greutate de peste 10.000 de tone. Întreținerea sa include utilizarea a 50 de tone de vopsea maro închis, la fiecare 7 ani. Depinzând de temperatura aerului, Turnul Eiffel își schimbă înălțimea cu câțiva centimetri datorită contracției și dilatării aliajului de metale.

La începuturi, publicul a întâmpinat cu reticență această construcție, considerând-o inestetică. Tot atunci, monumentului i-a fost permis să existe timp de 20 de ani, dar având în vedere seria de beneficii în domeniul comunicațiilor, s-a renunțat la demontarea sa.

Turnul are 3 niveluri: accesul publicului la primul și al doilea nivel se poate face atât pe scări, cât și cu liftul, în schimb accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul. Clădirea în care lucrează 500 de persoane este deschisă publicului pe tot parcursul anului.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Martie 2022 - 09 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.