Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-o înregistrare video difuzată miercuri că pozițiile Ucrainei și Rusiei la negocierile de pace sună mai realist, dar că este nevoie de mai mult timp. 

Pozițiile Ucrainei și Rusiei în negocieri sună mai realist, a transmis Volodimir Zelenski

„Întâlnirile continuă şi, sunt informat, poziţiile din timpul negocierilor sună deja mai realist. Dar mai este nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei", a afirmat preşedintele Zelenski.

Un înalt oficial ucrainean a declarat marţi că discuţiile cu Rusia au fost foarte dificile, dar că există „cu siguranţă loc de compromis", adăugând că negocierile vor continua miercuri.

Tratativele ruso-ucrainene, „contradicții profunde”

Runda cinci de negocieri între cele două tabere, desfășurată marți, s-a încheiat fără o decizie, cu „contradicții profunde”, dar cu un „compromis” încă posibil, a apreciat marți un consilier al președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak.

„Este un proces de negociere complicat şi extrem de laborios. Dar, desigur, un compromis este posibil”, a spus el pe Twitter.

Guvernul ucrainean începe să vadă progrese în discuțiile cu Moscova privind încheierea invaziei Rusiei, a declarat anterior consilierul prezidențial Ihor Zhovkva, conform agenției UNIAN. Dezbaterea a devenit „mai constructivă” după două zile de negocieri prin videoconferință.

„În primele runde, Rusia nu era pregătită să ne asculte poziţia, a dat doar ultimatumuri: ca Ucraina să se predea, depuneţi armele, că preşedintele nostru ar trebui să semneze un act de capitulare”, a spus Shovkva.

„Acum, Rusia şi-a schimbat puţin tonul”, a precizat el.

Shovkva a declarat că delegaţia ucraineană este „optimistă cu precauţie”, apreciind că un progres ar putea fi obţinut doar de către preşedinţii Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Martie 2022 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.