Centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl a rămas din nouă fără alimentare de la reţeaua electrică, a anunţat luni operatorul sistemului energetic ucrainean, Ukrenergo, într-un comunicat de presă. 

 

Centrala nucleară de la Cernobîl a rămas din nou fără alimentare de la rețeaua electrică

Forţele ruse au deteriorat o linie de înaltă tensiune, la scurt timp după ce se refăcuse alimentarea centralei, a declarat Ukrenergo, fără a prezenta dovezi ale distrugerilor sau ale acţiunilor Rusiei.

Reuters nu a reuşit să confirme informaţiile respective în mod independent. Compania ucraineană nu a precizat dacă alimentarea s-a întrerupt complet, dar a cerut acces în zonă pentru a efectua reparaţiile necesare. Militarii ruşi au ocupat centrala de la Cernobîl la scurt timp după începerea conflictului militar în Ucraina.

Centrala a fost complet deconectată de la rețea miercuri

Miercuri, ministrul ucrainean al Energiei, Guerman Galușcenko, a transmis, într-un comunicat publicat de Energoatom, că centrala, care a provocat cel mai grav dezastru nuclear civil în anul 1986, „a fost complet deconectată de la rețeaua electrică din cauza acțiunilor militare ale ocupantului rus”. Sursa de alimentare a centralei a fost restabilită duminică, a informat Energoatom, citându-l pe ministrul ucrainean al Energiei.

„Astăzi, datorită eforturilor incredibile ale specialiştilor de la Ukrenergo (operatorul ucrainean al şantierului), inginerii noştri nucleari şi electricienii noştri au reuşit să restabilească alimentarea cu energie electrică a centralei de la Cernobîl, confiscată de ocupanţii ruşi”, a indicat ministrul Guerman Galuşcenko.

„De acum înainte, sistemele de răcire a ansamblului de combustibil vor funcţiona din nou normal şi mai mult datorită generatoarelor de rezervă”, a adăugat el.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Martie 2022 - 03 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.