Pentru prima dată în ultimii 100 de ani, publicația New York Times nu va mai avea reporteri în Rusia. Decizia a fost luată după ce, în Rusia, a fost interzisă folosirea cuvantului ”război” pentru a descrie invazia din Ucraina. 

Meseria de jurnalist devine tot mai dificilă în Rusia, din cauza cenzurii și a noilor reguli impuse aici. Ultima dintre ele interzice folosirea cuvântului ”război”, iar cei care nu se supun riscă 15 ani de închisoare. Prin urmare, multe instituții de presă din Rusia s-au inchis, iar agențiile de știri internaționale și-au retras echipele din Rusia, pentru a nu risca arestări. Printre publicațiile care nu vor mai transmite din Rusia se numără și New York Times.

Neil MacFarquhar, fostul șef al biroului New York Times Moscova: ”Nici Stalin, nici Războiul Rece, nimic nu ne-a alungat”

Fostul șef al biroului NYT Moscova, Neil MacFarquhar, a scris pe Twitter că situația din Rusia este foarte îngrijorătoare pentru jurnaliști. ”În Rusia este o infracțiune să numești invazia din Ucraina război, căci asta este, război. Riști 15 ani de închisoare. Pentru jurnaliștii independenți este imposibil să lucreze așa. Așa că New York Times se retrage. (...) Sunt zile foarte triste pentru istoria New York Times din Moscova. Am avut reporteri aici neintrerupt din anul 1921, cu două excepții din cauza vizelor. Nici Stalin, nici Războiul Rece nu ne-a oprit”, a scris acesta, pe Twitter.



Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Martie 2022 - 12 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.