Peste un milion de ucraineni au fugit din țara natală, de teama războiului. Trenuri pline cu refugiați străbat acum Europa. Majoritatea dintre ei se îndreaptă către Polonia, câteva sute au solicitat azil în România, prea mulți nu știu încotro să o ia, iar o parte vor în Ungaria, măcar în tranzit. În prezent, și acolo sunt primiți cu brațele deschise, deși autoritățile impuseseră restricții pentru cei fără pașaport vizat. 

Ungaria schimbă foaia după decizia de a nu primi refugiați ucraineni fără pașaport

Ungaria poate fi tranzitată din nou de refugiații ucraineni. Autoritățile nu le mai cer pașaport cu viză, iar voluntarii din gări îi așteaptă cu un ceai cald. Joi noapte, zeci de familii au ajuns cu trenul în gara localității Zahony, unde au făcut un popas.

„Suntem din regiunea Kiev, vom merge la Budapesta, iar de acolo spre Berlin. (...) Avem rude acolo", a declarat o tânără, pentru Observator.

„A vrut să-mi salveze viaţa. Aşa că am fost nevoiţi să venim aici. Dacă n-aş fi fost eu, ar fi rămas", a spus o alta, pentru sursa citată.

Tot noaptea trecută, refugiații au fost anunțați prin difuzoare că vor primi bilete spre Budapeste, iar cursa va fi gratuită. De aici, mulți vor pleca spre alte state din vestul Europei.

Condițiile impuse anterior de Ungaria

În data de 2 martie, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a informat că autoritățile de frontieră din Ungaria au transmis Inspectoratelor Teritoriale ale Poliției de Frontieră Oradea și Sighetu Marmației că, din 2 martie, ora 15:45 (ora României), la frontiera româno-ungară, intrarea pe teritoriul Ungariei este permisă doar cetățenilor statelor terțe, chiar și cetățenilor ucraineni ori altor persoane care vin din Ucraina, care îndeplinesc condițiile de intrare în spațiul Schengen.

Astfel, s-a anulat o dispoziţie anterioară privind permiterea intrării în Ungaria a cetăţenilor statelor terţe care vin din Ucraina, în contextul conflictului militar din acest teritoriu, prin care erau acceptate orice fel de documente prin care se putea stabili identitatea.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

„În prezent, în punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Ungaria se înregistrează un timp de aşteptare ridicat, ca urmare a faptului că un număr foarte mare de autoturisme, persoane şi automarfare se prezintă pentru efectuarea controlului de frontieră la ieşirea din România. Precizăm că formalităţile de frontieră la graniţa cu Ungaria se efectuează în comun cu autorităţile din ţara vecină, sens în care suplimentarea arterelor de control se realizează în acord cu şi în funcţie de personalul alocat de Poliţia Ungară. Au fost contactate autorităţile maghiare pentru dispunerea unor măsuri comune de fluidizare a traficului”, precizează IGPF.

„Autorităţile de frontieră ungare cer să se îndeplinească condiţiile de intrare în Spaţiul Schengen, aşa ne-au informat, azi, în jurul orei 15:00. Deci toţi cetăţenii terţi care intră în Spaţiul Schengen trebuie să aibă dreptul de a intra, respectiv paşaport biometric sau viză în paşaportul model vechi. Copiii, la fel”, a declarat inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea, Marin Bondar.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Martie 2022 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.