Negocierile între Ucraina şi Rusia au început la frontiera belarusă, a anunţat consilierul preşedintelui ucrainean Mihailo Podoliak. Anterior, biroul de presă al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că cererea Ucrainei la negocieri va fi instituirea imediată a unui armistițiu și retragerea forțelor militare ruse din Ucraina. 

 

Ucraina și Rusia au început negocierile

UPDATE 18:41: Fără rezultat. Rusia nu a promis încetarea focului. Oficialii celor două teritorii vor analiza propunerile puse astăzi pe masă și vor reveni la discuții.

Între timp, Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

UPDATE 18:20: Oficial, negocierile s-au încheiat, după aproximativ cinci ore. Nu au fost furnizate informații despre cum au decurs discuțiile

UPDATE: 16:40 Ceea ce părea finalul negocierilor s-a dovedit a fi doar o pauză, anunță canalul Nexta.

UPDATE 17:18 Delegația ucraineană a cerut ca invadatorii să-și retragă toate trupele din Ucraina, inclusiv din Crimeea și anumite districte din regiunile Donețk și Lugansk, conform Ukrinform.net.

UPDATE 16.00: Negocierile s-au încheiat, după aproape 3 ore, anunță Nexta. Pentru moment, nu au fost oferite mai multe detalii.

UPDATE: 13:30 Președinția rusă, întrebată fiind de jurnaliști, nu a comentat despre obiectivele Moscovei la aceste tratative. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia regretă că dialogul cu ucrainenii nu a început cu o zi mai devreme.

Delegaţia rusă este guvernată de consilierul prezidenţial Vladimir Medinski, iar cea ucraineană de ministrul Apărării, Oleksi Reznikov. Cel din urmă s-a prezentat la discuții în ţinută militară kaki.

UPDATE 12:42 Negocierile dintre Ucraina şi Rusia au început.

UPDATE 11:03 Delegaţia din Ucraina a ajuns la locul unde se vor tratativele cu Rusia.

Toată planeta aștepta ca marea întâlnire să aibă loc duminică. Purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean, Serghei Nikiforov, a explicat atunci faptul că, din cauza măsurilor logistice complexe și a nevoii de a garanta siguranța delegației ucrainene va mai fi nevoie de timp.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

„Nu este o amânare, întâlnirea va avea loc dimineaţă din cauza unei probleme logistice de partea ucraineană", a spus o sursă citată de agenţia rusă de presă TASS.

Zelenski nu trage mari speranțe

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a explicat că a fost de acord cu această întâlnire „pentru ca ulterior niciun cetăţean al Ucrainei să nu aibă nici cea mai mică îndoială că eu, în calitate de preşedinte, nu am încercat să opresc războiul când totuşi exista o şansă, fie ea şi mică". Anterior, Kievul a refuzat să se întâlnească cu delegaţia rusă la Minsk din cauza implicării Belarusului în războiul împotriva Ucrainei.

„Am putea vorbi la Minsk dacă nu ar exista acţiuni agresive de pe teritoriul său, dar acum spunem nu Minskului. Alte oraşe pot găzdui (negocierile)" şi-a explicat Zelenski decizia.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Februarie 2022 - 06 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.