Negocierile dintre Rusia și Ucraina vor începe azi, la granița dintre Ucraina și Belarus, conform informațiilor furnizate de surse din ambele țări, citate de presa rusă și ucraineană. Ambele teritorii au informat duminică faptul că vor purta discuții în Belarus, aliat puternic al Moscovei. 

Ziua 5 a războiului dintre Rusia și Ucraina începe cu negocieri

„Nu este o amânare, întâlnirea va avea loc dimineaţă din cauza unei probleme logistice de partea ucraineană", a relatat o sursă citată de agenţia rusă de presă TASS.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, Serghei Nikiforov, a comunicat duminică, pentru nv.ua, că, din cauza măsurilor logistice complexe și a necesității de a garanta siguranța delegației ucrainene, va mai dura câteva ore pentru ca aceasta să ajungă la locul întâlnirii. Ambele teritorii au anunțat că vor negocia în Belarus.

Ucraina a transmis că va face acest lucru la punctul de control Aleksandrovka (Belarus)-Vilcea (Ucraina), iar Minskul va fi responsabil pentru securitatea delegaţiei ucrainene. Înainte, Kievul a refuzat să se întrunească cu delegația rusă la Minsk din cauza implicării Belarusului în războiul împotriva Ucrainei.

„Am putea vorbi la Minsk dacă nu ar exista acţiuni agresive de pe teritoriul său, dar acum spunem nu Minskului. Alte oraşe pot găzdui (negocierile)", a explicat Volodimir Zelenski.

Șeful de stat ucrainean a menționat că a fost de acord cu această întâlnire „pentru ca ulterior niciun cetățean al Ucrainei să nu aibă nici cea mai mică îndoială că eu, în calitate de președinte, nu am încercat să opresc războiul când totuși exista o șansă, fie ea și mică”.

Zelenski nu are mari așteptări

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, într-o scurtă declarație televizată, că nu se așteaptă la mare lucru de la întâlnirea dintre delegațiile ucraineană și rusă.

„Voi spune sincer, ca întotdeauna: nu prea cred în rezultatul acestei întâlniri, dar lăsați-i să încerce.(...) Și, în timp ce băieții noștri sunt acolo (delegația ucraineană – n.red.), președintele este aici, șeful de stat major este aici, primul-ministru este aici, armata este aici, comandantul șef este aici. Ne vom apăra cu toții statul și granițele noastre”, a declarat Zelenski.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Potrivit lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, din delegația rusă fac parte oficiali din ministerele de Externe și Apărării, cât și de la cabinetul președintelui Vladimir Putin.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Februarie 2022 - 01 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.