La Kiev a început deja a doua zi a ofensivei ruse, după ce în urmă cu câteva ceasuri au fost auzite din nou explozii în capitala Ucraineană. Reporterii CNN au relatat că rușii au lansat rachete către mai multe ținte din Kiev și din împrejurimi. O certitudine o reprezintă faptul că ucrainenii au pierdut controlul centralei nucleare de la Cernobîl, în nordul țării, informație confirmată de autoritățile din Kiev. Între timp, liderii europeni au convenit ca Uniunea Europeană să continue să coopereze strâns cu vecinii săi, dar și să creioneze sancțiuni împotriva Rusiei. Prima țară care a decis să nu se alinieze acestei acțiuni. 

Elveția, prima țară care a decis să nu se alinieze sancțiunilor occidentale care vizează Rusia

Elveția a decis, joi, să nu se anilieze sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, dar a anunțat că va lua măsurile necesare pentru a evita să fie utilizată ca bază pentru ocolirea lor de către Moscova.

„Din raţiuni de neutralitate”, Elveţia, după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, nu a preluat direct sancţiunile adoptate la acea vreme de UE împotriva Rusiei, a declarat președintele elvețian, Ignazio Cassis în timpul unei conferințe de presă.

În schimb, guvernul țării a emis „o ordonanţă menită să împiedice ocolirea sancţiunilor UE via Elveţia”, a spus Cassis, la finalul unei reuniuni extraordinare. Totodată, Elveția a făcut o listă cu persoane și companii ruse cu care intermediarii financiari nu sunt autorizați să stabilească noi relații de afaceri. Dacă aceste legături există deja, ele vor necesita autorizare.

Guvernul vrea să continue această cale de mijloc

Țara a făcut, de asemenea, măsuri pentru a împiedica ocolirea sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei pe piața financiară elvețiană, așa încât unele operațiuni vor trebui și ele să fie autorizate.

Consiliul Federal a hotărât să continue această cale de mijloc și după atacul Rusiei către Ucraina pentru că „neutralitatea nu înseamnă indiferență”, potrivit șefului de stat elvețian.

„Sancţiunile UE adoptate ieri (miercuri) trebuie să fie integrate în această ordonanţă sub formă de măsuri menite să împiedice ocolirea lor. Unele măsuri vor fi întărite, în special în domeniul financiar”, a adăugat el.

Trebuie menționat că stânga elvețiană a fost de părere că aceste măsuri sunt timide, în timp ce pentru dreapta populistă UDC, grup politic ce dispune de cele mai multe mandate în Parlament, merg prea departe. Decizia Elveției este importantă, deoarece are un rol puternic în piața financiară din Europa. Prezența afaceriștilor ruși în Elveția a crescut în ultimii ani.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Februarie 2022 - 01 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.