Premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, s-a declarat marţi şocat de accidentul în care a fost implicat un autocar pe o autostradă din Bulgaria în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 45 de oameni, majoritatea tineri nord-macedoneni, transmite EFE.
 

Premierul Macedoniei de Nord, despre tragedia din Bulgaria

"Este o tragedie îngrozitoare. Majoritatea victimelor sunt tineri, 12 victime au sub 18 ani, iar restul au între 20 şi 30 de ani. Majoritatea victimelor sunt cetăţeni de-ai noştri, dar sunt şi câţiva sârbi", a declarat Zaev pentru agenţia de ştiri nord-macedoneană MIA. Totodată, conform Reuters, Zaev a declarat la televiziunea bulgară că, potrivit listei pasagerilor, la bordul autocarului se afla un cetăţean din Serbia şi unul din Belgia. Nu este clar dacă cetăţenii sârb şi belgian se află printre decedaţi sau printre răniţi.

Zaev s-a deplasat în Bulgaria, împreună cu miniştrii de externe, Bujar Osmani, şi al sănătăţii, Venko Filipche, pentru a se informa la faţa locului de cele întâmplate. Osmani i-a vizitat la Sofia pe supravieţuitorii accidentului, internaţi în spitalul de urgenţă Pirogov, unde a confirmat pentru presa locală că majoritatea pasagerilor erau nord-macedoneni de etnie albaneză.

Autocarul s-a izbit de un parapet de protecţie de pe autostrada Struma

Autocarul, care se întorcea în Macedonia de Nord via Bulgaria după o excursie în Turcia, a luat foc în jurul orei 2 dimineaţa (00:00 GMT) după ce s-a izbit de un parapet de protecţie de pe autostrada Struma, lângă localitatea Bosnek (vestul Bulgariei). Patruzeci şi cinci de oameni au murit, iar şapte au fost transportaţi la spitalul din Pirogov cu răni care nu le pun viaţa în pericol.

Ministrul de interne interimar din Bulgaria Boiko Raşkov a declarat jurnaliştilor că trei autocare se deplasau împreună şi că cel care a suferit accidentul era ultimul din convoi. Este posibil ca pasagerii să se fi mutat dintr-un autocar în altul, a afirmat el, care a adăugat că este posibil ca frecarea dintre autocar şi parapetele de protecţie să fi provocat incendiul, dar detaliile vor fi clarificate pe parcursul anchetei, relatează BTA.

Citeste si:
Sfârșit cumplit pentru Călin Doboș, chirurgul vedetelor.
Sfârșit cumplit pentru Călin...

Șoferul ar fi decedat pe loc sau ar fi adormit la volan

Raşkov a mai explicat că, printre ipotezele avute în calcul, nu este exclusă posibilitatea ca şoferul să fi adormit la volan sau să fi decedat înaintea restului pasagerilor, motiv pentru care nu a putut deschide uşile pentru ca pasagerii să se salveze din flăcări. Şeful Serviciului Naţional de Anchetă (NIS), Borislav Sarafov, a informat că la bordul autocarului se aflau 52 de pasageri, printre care şi 12 copii.

Primarul oraşului învecinat Pernik, Stanislav Vladimirov, a transmis că o secţiune de 50 de metri din parapetul de protecţie a fost distrusă de autocar. Porţiunea de autostradă unde a avut loc accidentul este una dintre cele mai dificile din Bulgaria şi multe accidente au loc aici. Drumul era ud şi în pantă, a explicat el.

Citeste si:
Două persoane din România au decedat din cauza gripei
Două persoane din România au...

Un reporter BTA a relatat că autocarul era în întregime carbonizat. Identitatea victimelor va fi stabilită prin teste ADN, deoarece cadavrele sunt arse şi nu pot fi recunoscute, potrivit BTA. În zona unde s-a produs accidentul autostrada a fost închisă de autorităţi, potrivit Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Noiembrie 2021 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.