Portugalia le interzice șefilor să își contacteze angajații în afara orelor de program, lege ce se referă la „dreptul la odihnă”, relatează BBC.

Șefii nu mai au voie să își deranjeze angajații în afara programului de muncă

Autoritățile de la Lisabona își doresc să creeze un echilibru între viața profesională și cea privată, în condițiile în care tot mai mulți angajați lucrează de acasă. Companiile ce au peste 10 angajați riscă să fie amendați dacă își contactează angajații în afara orelor de lucru.

Totodată, au fost introduse reguli noi pentru angajații care au copii mici. Aceștia vor avea voie să lucreze în regim de telemuncă pe termen nelimitat, fără a solicita aprobarea în prealabil a angajatorilor, până la vârsta de opt ani a copilului. Angajații ar putea fi obligați să achite cel puțin o parte din facturile la energie și internet ale angajaților care lucrează de la domiciliu.

Unele măsuri au fost respinse de Parlament

Parlamentul portughez nu a aprobat o parte din noile măsuri, de exemplu „dreptul la deconectare” care le-ar permite angajaților să închidă toate dispozitivele de lucru în afara orelor de muncă. Ministrul portughez al Muncii și Securității Sociale, Ana Mendes Godinho, a declarat că prin noua legislație, speră să atragă mai mulți străini în țară.

„Credem că Portugalia este unul dintre cele mai bune locuri din lume în care pot să locuiască nomazii digitali și cei care lucrează de la distanță, vrem să-i atragem în Portugalia”, a spus ea.

Portugalia deține o schemă de vize de rezidență temporară, creată special pentru a atrage antreprenori și liberi profesioniști în țară. Insula Madeira are chiar un „sat al nomazilor digitali”, dotat cu Wi-Fi gratuit și birouri.

Citeste si:
Portugalia a declarat stare de alertă din cauza incendiilor de...
Portugalia a declarat stare...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Noiembrie 2021 - 05 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.