O anchetă a publicației britanice BBC a găsit dovezi care relevă că British American Tabacco (BAT), una dintre cele mai mari companii britanice, a mituit partidul fostului președinte al Zimbabwe, Robert Mugabe, care a stat în funcția de șef al statului timp de 37 de ani.

O anchetă BBC a scos la iveală că British American Tobacco a dat mită partidului fostului președinte al statului Zimbabwe, Robert Mugabe

Documentele arată că BAT a fost implicată în negocieri pentru a plăti între 300.000 și 500.000 de dolari partidului Zanu-PF în anul 2013, că dădea mită în Africa de Sud și că folosea supraveghere ilegală pentru a-și prejudicia rivalii.

Președinția de 37 de ani a lui Mugabe a fost asigurată prin alegeri compromise de acuzații de fraudă și de violențe. Oficialul a fost înlăturat de la putere în anul 2017 și a murit în 2019. Formațiunea politică Zanu PF este acum sub o nouă conducere.

BAT a finanțat o rețea de aproape 200 de informatori secreți în sudul Africii

Într-o anchetă comună cu Biroul de Jurnalism de Investigație și Universitatea din Bath, Panorama a obținut mii de documente care arată cum BAT a finanțat o rețea de aproape 200 de informatori secreți în sudul Africii.

Mare parte din această activitate a fost externalizată unei companii private sud-africane de securitate, Forensic Security Services (FSS), instituție care era oficial însărcinată să combată comerțul țigaretelor pe piața neargă. Foștii săi angajați au declarat pentru BBC că au încălcat legea pentru a sabota rivalii BAT.

Dovezile arată că echipa FSS era instruită să închidă trei fabrici de țigări administrate de competitori ai BAT în Zimbabwe. FSS a plătit o firmă locală să supravegheze o fabrică Savanna Tabacco în anul 2012, însă a fost prinsă. Atunci, trei dintre directori au fost puși sub acuzare în legătură cu supravegherea.

Reținerea lor l-a determinat pe președintele de la acea vreme, Robert Mugabe, să țină un discurs în care să condamne acțiunile afaceriștilor și posibila implicare a BAT. BBC a descoperit că, în realitate, în spate, antreprenorii care lucrau pentru BAT dialogau des cu oficialii din Zimbabwe.

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

Un bărbat care a fost trimis să negocieze un acord, ce a dorit să rămână anonim, a declarat pentru publicația britanică numită că a mituit mai mulți șefi din Guvern pentru a aranja o întâlnire ca să discute cazul indivizilor reținuți.

„A trebuit să clarific faptul că vor primi un plic gros cu bancnote”, a declarat el.

Reacția BAT

Avocații companiei inculpate au spus că acuzațiile nu sunt noi și că nu este ilegal să plătească surse pentru a aduna informații privind comportamentul infracțional. Aceștia au susținut, de asemenea, că BAT respinge învinuirea că a făcut demersuri cu scopul de a influența activitățile legale ale competitorilor legitimi ori pentru avantaj comercial.

„Respingem categoric caracterizarea greşită a comportamentului nostru... Eforturile noastre în combaterea comerţului ilicit au avut ca obiectiv sprijinirea instituţiilor de drept în lupta împotriva comerţului ilegal de produse din tutun. Să acţionăm responsabil şi cu integritate se află la baza culturii noastre.”

Citeste si:
Lidia Buble, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare....
Lidia Buble, condamnată...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Septembrie 2021 - 01 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.