La cinci zile după seismul care a devastat sud-vestul Haiti şi a lăsat în urmă aproape 2.200 de morţi, provocarea constă în furnizarea în condiţii de siguranţă a ajutoarelor umanitare sutelor de mii de sinistraţi, dintre care unii se află în zone izolate.

Peste 2.200 de morți în urma seismului din Haiti

Potrivit Protecţiei Civile haitiene, bilanţul cutremurului a crescut miercuri seara la 2.189 de morţi, 332 de dispăruţi şi peste 12.000 de răniţi. "Operaţiunile de salvare continuă", a indicat Protecţia Civilă pe Twitter.

Sud-vestul ţării este cuprins de haos, sinistraţii fiind nevoiţi să facă faţă şi intemperiilor provocate de trecerea uraganului Grace. Statele Unite au închiriat opt elicoptere ale armatei din Honduras pentru a continua eforturile de evacuare medicală. USS Arlington, o navă de transport a marinei americane urma să sosească miercuri în Haiti având la bord o echipă de medici chirurgi.

În jur de 600.000 de victime

"Avem aproximativ 600.000 de persoane direct afectate şi care necesită asistenţă umanitară imediată", a declarat Jerry Chandler, directorul Protecţiei Civile haitiene.

''A trebuit să găsim modalităţi pentru a asigura securitatea, ceea ce continuă să fie o mare provocare. Ştim că a existat o problemă legată de ieşirea sudică din Port-au-Prince, la Martissant, dar se pare că a fost rezolvată pentru că în ultimele două zile am putut trece'', a precizat el.

Citeste si:
Accident grav în județul Mureș, soldat cu doi morți și trei răniți
Accident grav în județul...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Armistiţiu informal

De la începutul lunii iunie circulaţia în condiţii de siguranţă a fost imposibilă pe o distanţă de doi kilometri din drumul naţional care traversează zona Martissant, cartierul sărac al capitalei haitiene, răvăşit de ciocnirile dintre bande.

În urma cutremurului care a devastat ţara, focurile de armă sporadice şi atacurile aleatorii cu vehicule au încetat, potrivit autorităţilor, fără a avea loc o tentativă a poliţiei de a recâştiga controlul asupra cartierului.

Dacă acest armistiţiu informal observat de trupele armate reprezintă o uşurare pentru lucrătorii angajaţi în operaţiunile umanitare, distribuirea ajutoarelor către victimele cutremurului rămâne problematică.

''S-a întâmplat să ne confruntăm cu populaţii frustrate şi nerăbdătoare, care cauzează probleme şi care blochează convoaiele'', a declarat Jerry Chandler, precizând că ''ideea este de a putea ajunge cât mai repede posibil şi de a deservi cât mai mulţi oameni''.

Citeste si:
Cutremur puternic pe insula Creta în această dimineață....
Cutremur puternic pe insula...

''Unii lipsesc''

La peste 200 de kilometri distanţă, în mica localitate Maniche, locuitorii speră să primească sprijinul de care au nevoie disperată după cutremurul cu magnitudinea 7,2.

''Toate instituţiile pe care le-am avut în oraş sunt în ruină: nu mai avem biserică, sala parohială şi dispensarul sunt complet prăbuşite...'', a povestit cu tristeţe Rose Hurguelle Point du Jour.

Geordany Bellevue îi împărtăşeşte tristeţea şi îşi face griji în special pentru zonele izolate din localitatea sa. ''Au avut loc o mulţime de alunecări de teren în munţi, omorând şi rănind mulţi oameni. Unii lipsesc şi nu avem capacitatea de a merge să-i găsim pe culmi'', a explicat bărbatul de 32 de ani.

Cutremur tragic de 7,2 magnitudine

''Este deja complicat să obţii ajutor aici, în centrul oraşului Maniche, pentru că atunci când vine nu ajunge niciodată la sinistraţii din zonele izolate'', a adăugat el amintind de gestionarea ajutoarelor umanitare după trecerea uraganului Matthew prin regiune, în octombrie 2016.

Citeste si:
VIDEO Doi morți și 17 victime în urma unei explozii a unui autobuz...
VIDEO Un autobuz a explodat...

Potrivit unui corespondent Reuters, replici seismice au zguduit clădirile în localitatea Les Cayes din sudul Haiti miercuri seară, la câteva zile după seismul devastator cu magnitudinea 7,2 produs sâmbătă. În urma replicilor recente nu au fost raportate imediat alte decese sau pagube în regiune, potrivit Agerpres.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.