Purtarea măştii de protecţie împotriva coronavirusului nu va mai fi obligatorie în exterior în Israel cu începere de duminică, în cadrul ridicării treptate a restricţiilor legate de pandemie, au anunţat joi seară autorităţile israeliene.

Statul evreu a fost printre primele ţări care, din primăvara anului 2020, a impus purtarea măştilor sanitare în locurile publice. Situaţia s-a schimbat în ultimele săptămâni datorită unei campanii masive de vaccinare care a permis administrarea cele două doze necesare de vaccin Pfizer/BioNTech la peste jumătate (53%) din cei 9,3 milioane de locuitori.

„Măştile sunt făcute pentru a ne proteja de pandemia de coronavirus. Dar, din moment ce experţii au ajuns la concluzia că masca nu este necesară în aer liber, am decis să ridic (obligaţia de a purta) masca", a comunicat ministrul sănătăţii, Yuli Edelstein, într-un comunicat.

„Rata de infectare este foarte scăzută în Israel datorită succesului campaniei de vaccinare, deci este posibil să relaxăm măsurile", a adăugat el, precizând că masca a rămas oricum obligatorie în locurile publice închise, cum ar fi centrele comerciale.

Israelul a lansat o vastă campanie de vaccinare la sfârşitul lui decembrie în urma unui acord cu gigantul farmaceutic american Pfizer care i-a livrat rapid milioane de doze în schimbul informaţiilor cu privire la efectele vaccinării. Ţara dispune în special de baze de date cu privire la istoricul medical al populaţiei sale.

Statul evreu a înregistrat la mijlocul lunii ianuarie un vârf de circa 10.000 de contaminări zilnice, dar acestea au fost sub 200 în ultimele zile, cu o rată de pozitivare a testelor de 0,3%.

Israelul şi Pfizer au "demonstrat că pandemia de COVID-19 poate fi învinsă printr-o campanie de vaccinare în masă", a declarat miercuri Albert Bourla, CEO al gigantului farmaceutic, într-o înregistrare video difuzată cu ocazia sărbătorilor marcând cea de-a 73-a aniversare (potrivit calendarului iudaic) a independenţei Israelului în cursul cărora mii de persoane, adesea fără măşti, s-au adunat la Ierusalim.

Citeste si:
Marius Elisei, un nou atac la adresa fostei partenere. S-au spus...
Marius Elisei, un nou atac la...

Această reducere a contaminărilor a permis deja autorităţilor să redeschidă restaurante, baruri şi plaje la începutul lunii martie. Iar guvernul a dezvăluit miercuri un plan pentru a permite revenirea turiştilor străini vaccinaţi din 23 mai, la mai mult de un an după închiderea frontierelor pentru călătorii de agrement, relatează Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Aprilie 2021 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.