Rata şomajului în Marea Britanie a scăzut neaşteptat la 5% în perioada noiembrie 2020 - ianuarie 2021, după ce restricţiile impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19) au afectat semnificativ piaţa forţei de muncă.

Conform datelor publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), rata şomajului a scăzut la 5%, de la 5,1%, în timp ce analiştii se aşteptau să crească până la 5,2%.

Pe statele de plată ale companiilor erau în februarie cu 693.000 mai puţini angajaţi decât la începutul pandemiei, în special tineri sub 25 de ani, arată datele ONS. Comparativ cu ianuarie, numărul angajaţilor a crescut luna trecută cu 68.000, economiştii apreciind că piaţa forţei de muncă a avut o evoluţie mai bună decât s-a estimat, şomajul fiind menţinut la un nivel relativ redus de schema de sprijinire a locurilor de muncă.

Creşterea salariilor a fost cea mai solidă din martie 2008. Câştigurile totale, incluzând bonusurile, au urcat cu 4,8% în perioada noiembrie 2020 - ianuarie 2021, de la 4,7% în perioada octombrie - decembrie 2020. Excluzând bonusurile, câştigurile au crescut cu 4,2%, de la 4,1%.

Luna trecută, Guvernul britanic a decis extinderea până în septembrie a schemei de sprijinire a locurilor de muncă, prin intermediul căreia sunt plătite în prezent salariile pentru unul din cinci angajaţi. Fără această facilitate, rata şomajului ar fi fost mult mai ridicată.

De asemenea, datele ONS indică faptul că numărul angajaţilor născuţi în străinătate în trimestrul patru din 2020 a fost cu o jumătate de milion mai mic decât în perioada similară din 2019, pe baza analizării datelor referitoare la statele de plată ale companiilor, scrie Agerpres.


Despre autor:


Ultima actualizare: 23 Martie 2021 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.