Situaţia faunei şi florei sălbatice s-a deteriorat în 13 ani în Franţa, a avertizat miercuri Oficiul francez pentru Biodiversitate (OFB), Muzeul Naţional de Istorie Naturală (MNHN) şi Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN), cerând protejarea speciilor, dar şi reducerea presiunilor antropice.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Faunei Sălbatice, OFB, MNHN şi UICN au făcut bilanţul Listei roşii a speciilor ameninţate în Franţa, care stabileşte „gradul de ameninţare pentru speciile faunei şi florei” după 2008, potrivit unui comunicat.

În 13 ani au fost evaluate 13.842 de specii, dintre care 17,6% sunt ameninţate. Acest procent creşte în ceea ce priveşte păsările reproducătoare (32%), crustaceele de apă dulce (28%) şi amfibienii (23%). Situaţia este deosebit de îngrijorătoare în teritoriile de peste mări.

187 de specii au dispărut complet. În cazul altor 2.100, datele sunt insuficiente. Obiectivul final este de a evalua toate speciile.

Alte specii sunt „cvasi ameninţate”: „este o preocupare importantă să vedem care sunt ameninţările de mâine, însă există specii asupra cărora se poate acţiona cu uşurinţă”, a subliniat Laurent Poncet de la MNHN.

Unele grupuri de specii - reptile, amfibieni, mamifere, păsări şi peşti - au fost evaluate de două ori din 2008. „Am crezut că în opt sau nouă ani, nu vom vedea prea multe schimbări. Surpriza este că asistăm la o deteriorare clară a situaţiei”, a declarat Florian Kirchner, de la UICN Franţa. „Pentru păsările reproducătoare, un sfert din specii erau pe cale de dispariţie în 2008, şi o treime opt ani mai târziu”, a dat el ca exemplu.

Mai îngrijorător, „vorbim despre speciile care beneficiază cel mai mult de efortul de conservare, vertebrate, nu insecte sau moluşte”. „Acest lucru ne aduce înapoi la principalele ameninţări din Franţa metropolitană: planificarea utilizării terenurilor care rămâne necontrolată şi intensificarea practicilor agricole", cu zone uniforme şi utilizarea semnificativă a pesticidelor, a explicat omul de ştiinţă.

Citeste si:
Un scurtmetraj regizat de pasari invita oamenii sa se implice in...
Un scurtmetraj regizat de...

„Degradarea naturii rămâne mult mai puternică decât toate eforturile pe care le putem desfăşura”, a avertizat Florian Kirchner. „Trebuie să schimbăm viteza”, a mai spus el, potrivit Agerpres.


Despre autor:


Ultima actualizare: 3 Martie 2021 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.