Noua carantină impusă în Anglia pentru a stăvili valul de contaminări cu noua tulpină de SARS-CoV-2 va începe să fie ridicată abia din luna martie, a atenţionat marţi un ministru al guvernului britanic.

„Când vom intra în (luna) martie, ar trebui să putem ridica unele dintre aceste restricţii, însă nu neapărat toate", a avertizat Michael Gove, însărcinat cu coordonarea acţiunii guvernului britanic, la postul Sky News. "Vom face tot ce putem pentru ca pe cât posibil cât mai multe persoane să fie vaccinate, în aşa fel încât să putem ridica progresiv restricţiile", a spus el.

În faţa răspândirii alarmante a noii tulpini a virusului, cu 50-70% mai contagioasă potrivit cercetătorilor britanici, şi a riscului ca sistemul de sănătate britanic să se prăbuşească, premierul Boris Johnson a extins lockdown-ul deja aplicat pentru trei sferturi din populaţia Angliei la întreaga provincie şi l-a înăsprit. Şcolile, rămase până acum deschise, şi-au închis porţile.

Până la mijlocul lui februarie, autorităţile speră să vaccineze toate persoanele de peste 70 de ani, precum şi personalul din sistemul medical, adică în jur de 13 milioane de persoane considerate ca făcând parte din categoria cu cel mai mare risc, datorită accelerării campaniei de vaccinare demarată pe 8 decembrie şi realizată în prezent cu două vaccinuri: Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca/Oxford.

„Cu cât mai eficient va fi programul de vaccinare (...), cu atât mai uşor va fi să ridicăm restricţiile", a insistat ministrul, anunţând că săptămânile următoare vor fi "foarte, foarte dificile".

Din punct de vedere legal, lockdown-ul ar urma să intre în vigoare miercuri de la orele locale 00:01, însă Boris Johnson a îndemnat populaţia să înceapă imediat să respecte regulile. Parlamentul va dezbate asupra lor miercuri. Populaţia nu este autorizată să iasă din locuinţe decât din motive esenţiale, cum ar fi cumpărăturile sau motivele medicale.

La fel ca în timpul primului lockdown din primăvară şi spre deosebire de cel de-al doilea din noiembrie, şcolile au fost închise şi s-a trecut începând de marţi la învăţământul la distanţă. Cu peste 75.000 de decese cauzate de COVID-19, Regatul Unit este una dintre ţările cele mai afectate din Europa, iar tendinţa s-a agravat în ultimele săptămâni. Bilanţul contaminărilor publicat în fiecare zi depăşeşte 50.000 de contaminări, informează Agerpres.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Ianuarie 2021 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.