Un bărbat nevăzător a finalizat o alergare de cinci kilometri în Central Park din New York fără ajutor din partea altei persoane sau al vreunui câine-ghid, primind asistenţă de la o aplicaţie de navigaţie bazată pe inteligenţă artificială prin căştile conectate la un smartphone.

„Cel mai sigur lucru pe care îl poate face un nevăzător este să stea liniştit. Eu nu o să stau liniştit'', a spus Thomas Panek, în vârstă de 50 de ani, care şi-a pierdut vederea pe când avea aproximativ 20 de ani din cauza unei afecţiuni genetice, iar acum conduce Guiding Eyes for the Blind, o şcoală pentru câini-ghid, informează Agerpres.

Pasionat de alergare, Thomas Panek s-a săturat să mai fie nevoit să stea în urma unor alergători mai lenţi, aşa că, în urmă cu un an, a hotărât să găsească o modalitate prin care să poată alerga singur.

A căutat pe Google o posibilitate prin care telefonul „să-i spună încotro să meargă'', a a povestit Panek, care crede că ''oamenii s-au născut să alerge''.

Acesta a colaborat cu un departament din cadrul Alphabet Inc pentru a crea un program de cercetare. Camera de luat vederi a telefonului urmează o ''linie'' desenată pe pista de alergare după care o aplicaţie detectează poziţia alergătorului şi oferă îndrumare audio prin intermediul unei căşti.

„Este ca şi cum ai explica unui copil cum să afle unde este linia'', a spus Xuan Yang, cercetător la Google.

Distanţarea socială impusă de pandemie a dat un imbold cercetării referitoare la modalităţi prin care se poate renunţa la spirjinul uman sau al câinilor.

„Să poţi fi aici, este o emoţie reală”, a spus Panek după ce a testat aplicaţia într-o după-amiază răcoroasă de toamnă în cadrul unui eveniment sponsorizat de Google şi de New York Road Runners Club şi desfăşurat joi.

„Este un sentiment adevărat nu doar de libertate şi independenţă, dar totodată, înţelegeţi, ai sentimentul acela că eşti exact ca ceilalţi'', a mai spus acesta.


Despre autor:

Lorena Martin
 Lorena Marin este redactor de beauty și skincare. Ea s-a alăturat echipei 9AM de când se află pe băncile facultății. Tot atunci a început să colaboreze și cu publicația Kudica.ro. Tânăra este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, licențiată în publicitate, autoare a lucrării de diplomă „Particularități ale publicității make-up-ului contemporan”.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Noiembrie 2020 - 02 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.