Rezidenții orașului Lopburi din Thailanda sunt de-a dreptul terorizați de invazia macacilor, care au ajuns să se lupte pe străzi și să țină oamenii în case.

Orașul antic se confruntă cu o populație din ce în ce mai mare de macaci, animalele ducând lipsa turiștilor care îi hrăneau constant cu banane. Până acum, primatele au fost tolerate deoarece erau o atracție importantă pentru turiști.

Acum, însă, guvernul a inițiat o campanie de sterilizare în rândurile macacilor, după ce pandemia de coronavirus le-a schimbat brusc comportamentul.

Lipsa mâncării abundente de care se bucurau în trecut a dus la lupte de stradă între grupuri de macaci. Dublarea populației în ultimii trei ani, până la 6.000 de indivizi, face traiul oamenilor din oraș din ce în ce mai dificil.

Unii speculează că macacii au ajuns în oraș pe măsură ce acesta s-a extins în pădurile din apropiere. Rezidenții au început să hrănească primatele pentru a evita lupte între acestea, însă cu o dietă bazată pe sucuri, cereale și dulciuri, animalele s-au înmulțit mai mult ca nidiodată.

”Pe măsură ce mănâncă mai mult, au mai multă energie... și se reproduc mai mult”, spune Pramot Ketampai, care are grijă de alterele templului Prang Sam Yod, citat de theguardian.com.

Campania de sterilizare pornită de guvern a repornit după trei ani de pauză. Până la finalul săptămânii, autoritățile speră că vor steriliza 500 de animale.

Totuși, campania ar putea fi insuficientă, iar autoritățile vor să construiască un sanctuar în altă zonă a orașului, unde să fie mutați macacii. Totuși, asta i-ar putea înfuria pe rezidenții din acea zonă: ”E ca și cum ai trânti gunoi în fața casei cuiva și apoi l-ai întreba dacă îi place sau nu”, spune Narongporn Dauudem, de la departamentul pentru animale sălbatice.


Despre autor:


Ultima actualizare: 24 Iunie 2020 - 01 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.