Coreea de Nord nu are foarte multe opțiuni când vine vorba de schimburi economice, dar statul izolat pare că o duce bine din vânzarea de nisip.

Conform celor mai noi informații venite dinspre Coreea de Nord, statul izolat face bani și încalcă sancțiunile impuse cu ajutorul exporturilor de nisip.

”Acesta este unul dintre cele mai unice cazuri de ocolire a sancțiunilor venit din direcția Coreei de Nord”, spune Lucas Kuo, analist pentru Center for Advanced Defense Studies, conform nypost.com.

Acesta, alături de Lauren Sung, monitorizează apele din jurul țării. Astfel au observat mai bine de 100 de nave cu pavilion chinez care navigau în golful Haeju, în mai 2019.

Inițial, aceștia au crezut că e vorba de un transfer clasic de bunuri între nave, pentru a li se pierde urma și a putea fi importate în Coreea de Nord sau invers, pentru a fi scoase din țară. Statul a fost acuzat în repetate rânduri de comerț în apele internaționale, pentru a evita sancțiunile ONU.

Imaginile din satelit arată, însă, că e vorba de o operațiune de extragere a nisipului de pe fundul mării. Coreea de Nord are interzis la export de cărbune, dar nu poate exporta niciun alt tip de piatră sau pământ, inclusiv nisip.

Deși există aceste sancțiuni, se estimează că țara ar fi încasat cel puțin 22 de milioane de dolari doar în 2019, cu ajutorul acestei operațiuni de export de nisip.

Nisipul, folosit pentru fabricarea cimentului, e la mare căutare mai ales în China. Deși pare a fi o resursă naturală abundentă, nisipul din deșereturi este prea fin pentru a fi folosit la producerea cimentului.


Despre autor:


Ultima actualizare: 11 Iunie 2020 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.