Aproape jumatate dintre rusi considera ca propunerile de schimbare a Constitutiei lansate de presedintele Vladimir Putin au ca scop ramanea lui la putere, releva un studiu prezentat vineri de cel mai mare institut independent de sondare a opiniei publice, potrivit DPA.

Conform sondajului, 47% dintre respondentii la nivel national au spus ca proiectul de lege "este in interesul personal al lui Vladimir Putin, pentru a-i extinde autoritatea si a-i permite sa ramana la putere si dupa 2024".

Alti 44% contrazic aceasta pozitie, iar 9% au refuzat sa raspunda, a precizat Centrul Levanda intr-un comunicat, relateaza Agerpres.

In varsta de 67 de ani, Putin se afla la putere ca presedinte sau premier de doua decenii, actualul mandat de sef al statului urmand sa se incheie in 2024. El este liderul rus care sta cel mai mult la conducere dupa fostul lider sovietic Iosif Stalin.

Putin a propus o serie de schimbari la Constitutie in discursul despre starea natiunii sustinut la inceputul lunii, cerand o reforma a sistemului de conducere al tarii.

Schimbarile ar oferi o mai mare autoritate prim-ministrului si Consiliului de Stat, care are rol consultativ, ceea ce a declansat speculatii ca si-ar putea asuma unul din aceste roluri.

Putin a insistat ca proiectul legislativ sa fie decis printr-un referendum national.

Printre amendamente se numara si introducerea unui salariu si a unei pensii minime bazate pe costul vietii, aspecte care ar putea convinge populatia sa voteze favorabil.

La sondaj, care a fost realizat in perioada 23-29 ianuarie, au luat parte 1.600 de persoane de varsta adulta, din mai mult de jumatate din regiunile Rusiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.