Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sambata pedepsirea vinovatilor si despagubiri din partea Iranului, dupa ce acesta a recunoscut ca a doborat ''dintr- eroare'' avionul companiei Ukraine Airlines International (UAI) prabusit miercuri la vest de Teheran, la scurt timp de la decolare, catastrofa soldata cu 176 de morti, transmite AFP. La randul sau, prim-ministrul canadian Justin Trudeau a cerut o ''ancheta completa si aprofundata'', precum si stabilirea responsabilitatilor.

''Asteptam din partea Iranului (...) ca vinovatii sa fie deferiti justitiei'', ''plata unor despagubiri'' si ''aducerea trupurilor victimelor'', a scris Zelenski pe Facebook.

''Speram ca ancheta va continua fara intarzieri deliberate si fara obstacole. Cei 45 de specialisti ai nostri trebuie sa obtina acces total'' la ansamblul elementelor anchetei, a adaugat el.

Printre cele 176 de victime ale catastrofei se numara si 11 cetateni ucraineni, inclusiv cei noua membri ai echipajului.

Kievul anuntase vineri ca expertii sai prezenti in Iran pentru a ancheta au obtinut acces la cutiile negre ale aeronavei, la resturile acesteia, la locul prabusirii si la discutiile dintre piloti si turnul de control iranian.

Trudeau: Prioritatea noastra este sa se faca lumina in acest dosar

'Prioritatea noastra este sa se faca lumina in acest dosar, intr-un spirit de transparenta si justitie'', a afirmat Trudeau intr-un comunicat.

''Este vorba despre o tragedie nationala si toti canadienii sunt in doliu. Vom continua sa lucram cu partenerii nostri din toata lumea pentru a veghea ca o ancheta completa si aprofundata sa fie intreprinsa'', a dat el asigurari.

In acelasi comunicat, Justin Trudeau a mai declarat ca ''guvernul Canadei se asteapta la o colaborare deplina din partea autoritatilor iraniene''.

Vineri, ministrul canadian al afacerilor externe, Francois-Philippe Champagne, a anuntat ca numarul victimelor canadiene ale catastrofei a fost revizuit in scadere, trecand de la 63 la 57 din totalul celor 176 de decedati, scrie Agerpres.

Aceasta diferenta se explica in special prin noile informatii obtinute in cursul examinarii documentelor de calatorie ale victimelor.

Numarul total al pasagerilor aparatului Boeing 737 ucrainean care aveau ca destinatie finala Canada ramane neschimbat - 138, a adaugat el.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Primul bilant al diplomatiei ucrainene informa despre 82 de iranieni morti, 63 de canadieni, 10 suedezi, patru afgani, trei germani si trei britanici. Alti 11 erau ucraineni, intre care noua membri ai echipajului.

Ministrul canadian a mai anuntat crearea unui grup de coordonare cu Ucraina, Suedia, Afganistan si Marea Britanie, care va vorbi ''pe o singur voce'' in favoarea unei anchete ''complete si transparente'' asupra cauzelor prabusirii avionului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.