Nelinistea era tot mai mare duminica pentru familiile unor migranti din Vietnam care asteptau sa vada daca apropiatii lor se numara printre cei 39 de morti descoperiti miercuri intr-un camion cu cadavre in apropiere de Londra, printre rudele citate de agentia France Presse fiind si mama unui vietnamez care lucra in Romania si voia sa plece in Marea Britanie si de la care femeia nu a mai primit vesti de cateva zile.

Arestat la scurt timp dupa descoperirea camionului intr-o zona industriala din Essex, la circa 30 de kilometri de capitala britanica, soferul a fost pus sub acuzare, in special pentru omoruri din culpa.

Desi primele informatii lasau sa se inteleaga faptul ca cei 31 de barbati si opt femei gasiti morti erau chinezi, au aparut indoieli cand numeroase familii vietnameze au spus ca se tem ca printre victime sa nu se numere apropiati ai lor.

Exista suspiciuni ca majoritatea victimelor ar proveni din sate sarace din centrul Vietnamului, unde tot mai mult familii dezvaluie detalii despre ultimele mesaje schimbate cu apropiatii lor, scrie Agerpres.

Astfel, Le Minh Tuan spune ca nu mai are vesti despre fiul sau Le Van Ha de cand acesta i-a trimis un mesaj pe Facebook in urma cu circa o saptamana in care era scris: "Sunt pe punctul de a ma urca intr-o masina spre Marea Britanie. Voi contacta familia cand voi ajunge in Anglia. Pa pa".

Era cu doua zile inainte de descoperirea camionului frigorific.

"Nu am mai primit nicio veste de la el de atunci", a declarat pentru AFP Le Minh Tuan, cu ochii rosii de la plans.

"Sunt sigur ca el era in acel camion. Tot ce vad este cadavrul fiului meu", a spus barbatul, care traieste in satul Yen Hoi din provincia Nghe An.

Tanarul de circa 30 de ani parasise Vietnamul in iunie, lasand in urma doi baieti si o fata. El incerca sa ajunga in Marea Britanie prin Turcia, Grecia si Franta.

Le Van Ha spera sa gaseasca de munca in Marea Britanie pentru a rambursa 30.000 de dolari (27.000 de euro) catre traficanti, precum si 8.500 de dolari imprumutati pentru a-si construi casa.

"A plecat pentru a-si plati datoriile si a trimite bani pentru o viata mai buna pentru copiii sai", a declarat tatal sau in lacrimi, strangandu-si nepotii in brate.

Citeste si:
Sorana Darclee și-a înmormântat mama. Ce a scris pe Instagram la...
Sorana Darclee și-a...

Mama lui Vo Ngoc Nam, de 28 de ani, spune ca nu mai are vesti de la fiul sau, care lucra in Romania si care intentiona sa plece in Marea Britanie.

"Sunt mai multe zile de cand astept nelinistita vesti, dar nu am primit nimic", a declarat ea pentru AFP.

Mai multi localnici s-au adunat pentru slujba si pentru a se ruga pentru cele 39 de victime.

Politia din Essex spune ca vrea sa accelereze procesul de identificare a amprentelor digitale ale persoanelor gasite in camion, afirmand in acelasi timp ca acest proces va necesita timp.

Numerosi migranti pleaca din regiunile sarace din centrul Vietnamului in cautarea unei vieti mai bune in Europa.

Ei incearca deseori sa ajunga in Marea Britanie pentru a lucra a lucra inclusiv in ferme ilegale de cultivare de canabis, in speranta de a castiga bani rapid.

Cinci persoane au fost arestate pana in acest moment in ancheta din Marea Britanie.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Premierul Vietnamului, Nguyen Xuan Phuc, a dispus o investigatie privind traficul cu vietnamezi in strainatate, in contextul informatiilor terifiante conform carora majoritatea victimelor tragicului incident din Marea Britanie, unde au fost gasite 39 de cadavre intr-un camion, ar fi vietnamezi, au relatat sambata media de stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.