Prima vaca obtinuta prin clonare din lume, botezata Kaga, a murit miercuri din cauze naturale la 21 de ani si trei luni la centrul de investigatii Ishikawa din Japonia, au anuntat surse guvernamentale citate de EFE.

Kaga s-a nascut in iulie 1998 la Centrul de Cercetari pentru Bovine din Ishikawa in cadrul unui program dezvoltat de Universitatea Kinki (actuala Universitate din Kindai), prin aceeasi tehnica de clonarea folosita cu doi ani in urma pentru oaia Dolly din Marea Britanie.

Ca rezultat al programului de cercetari nipone asupra clonarii bovinelor s-au nascut doua vaci gemene, Kaga si Noto. Cea de-a doua a murit in mai 2018, scrie Agerpres.

Kaga, care a murit de batranete (speranta de viata a vacilor este cuprinsa intre 20 si 25 de ani), a inceput sa aiba probleme de sanatate in septembrie si a primit suplimente nutritionale si antiinflamatoare pentru picioare, potrivit expertilor centrului, citati de agentia de stiri Kyodo.

La inceputul lunii octombrie, Kaga nu se mai putea tine pe picioare, iar moartea sa a fost declarata miercuri, 9 octombrie, au precizat sursele.


In 2006, s-au nascut 14 vaci clonate la centrul nipon, dar cercetarea (avand drept obiectiv imbunatatirea productiei de carne si de lapte) s-a redus dupa ce distributia de carne de vaca clonata a fost restrictionat in Japonia incepand cu 2009.

Bovinele clonate la centrul din Ishikawa au fost mentinute pentru studierea sperantei de viata a acestor animale domestice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.