Cercetatorii japonezi au reusit sa produca sange artificial universal, care poate fi folosit in transfuzii, indiferent de grupa sanguina a pacientului. Un alt avantaj al sangelui artificial este ca acesta poate fi pastrat mai mult timp.

Deocamdata, cercetatorii au facut transfuzii cu sangele artificial doar pe iepuri, care suferisera de hemoragii. Din zece iepuri-cobai, care au primit transfuzii cu sangele artificial, sase au supravietuit. Acelasi numar de supravietuitori s-a inregistrat si in esantionul de iepuri care au primit transfuzii cu sange real.

Daca experimentul va functiona, aceasta ar fi o descoperiere extraordinara, care ar putea salva foarte multe vieti, potrivit digi24.ro.

Sangele artificial poate fi pastrat timp de un an

Spre deosebire de sangele real, care poate fi pastrat doar 4 zile, si globulele rosii care, la temperaturi scazute, pot rezista 20 de zile, sangele artificial poate fi pastrat la temperaturi normale timp de un an.

Un avantaj major al sangelui artificial este ca nu are o grupa sanguina, ceea ce il face posibil de transfuzat intregii populatii, chiar si persoanelor cu o grupa sanguina foarte rara.

Un minus al sangelui artificial ar fi ca, produs la scara industriala, ar necesita investitii consistente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.