Papa Francisc a cerut, duminica, fiecarui om de pe Pamant sa isi schimbe obiceiurile si stilul de viata pentru a limita efectele devastatoare ale modificarilor climatice si sa puna presiune pe liderii politici din lumea intreaga pentru ca acestia sa actioneze "inainte de a fi prea tarziu", informeaza AFP si Reuters.

"Am creat o situatie de urgenta climatica, iar ea ameninta grav natura si viata, inclusiv viata noastra", a declarat suveranul pontif intr-un mesaj rostit cu ocazia Zilei Mondiale de Rugaciune pentru Protejarea Creatiei.

"A venit momentul sa privim felul in care modurile noastre de viata si alegerile noastre zilnice in ceea ce priveste alimentatia, consumul, calatoriile, folosirea apei, a energiei si a altor bunuri materiale sunt adeseori vatamatoare si nerezonabile", a adaugat papa Francisc.

Suveranul pontif, in varsta de 82 de ani, sustinator de multa vreme a cauzei protejarii mediului inconjurator, a precizat ca declaratia lui se adreseaza "tuturor membrilor familiei umane".

Papa Francisc i-a salutat pe tinerii activisti ai cauzei climatice, afirmand ca ei merita sa obtina actiuni concrete din partea liderilor politici in locul "unor angajamente neglijate din cauza unor interese partizane si din comoditate".

Papa Francisc a mai spus ca toate privirile lumii ar trebui sa se indrepte spre summitul ONU pentru clima, programat pe 23 septembrie la New York, si i-a indemnat pe guvernanti "sa accelereze considerabil masurile" ce vizeaza limitarea incalzirii planetei, conform Acordului de la Paris din 2015, scrie Agerpres.

Liderul de la Vatican a citat poluarea constanta, utilizarea continua a carburantilor fosili, agricultura intensiva si despaduririle drept principalele cauze provocate de om care au dus la incalzirea globala a climei terestre si a adaugat ca Amazonia, unde au loc incendii devastatoare, "este grav amenintata".

"Acum este momentul sa renuntam la dependenta noastra de combustibili fosili si sa ne miscam, repede si decisiv, spre forme de energie curata si spre o economie sustenabila si circulara", a adaugat papa Francisc.

Citeste si:
Descoperă lumea: 16 motive pentru care India pare a fi o altă planetă
Descoperă lumea: 16 motive...

Alte fenomene, precum topirea ghetarilor si prezenta plasticului si a microparticulelor din plastic in oceane, "stau marturie pentru nevoia urgenta de a adopta anumite interventii care nu mai pot fi amanate", a mai spus liderul de la Vatican.

"Fie ca Dumnezeu (...) sa ne dea curajul de a face acest bine fara a mai astepta ca altii sa inceapa sa il faca, fara a astepta inainte de a fi prea tarziu", a adaugat suveranul pontif.

Protejarea mediului inconjurator va fi cel mai probabil una dintre temele principale pe care papa Francisc le va aborda in timpul vizitei sale oficiale pe continentul african, care va debuta miercuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.