Maia Sandu, premierul Republicii Moldova investit de catre majoritatea parlamentara ACUM-PSRM, a salutat duminica recunoasterea de catre Uniunea Europeana a noului executiv de la Chisinau, relateaza Unimedia si deschide.md.

''UE a recunoscut oficial guvernul legitim votat ieri de parlament. Acesta este un pas important si un argument in plus ca fosta guvernare sa accepte tranzitia pasnica a puterii. [...] Suntem ferm convinsi ca, in scurt timp, vor urma mesaje similare din partea tuturor partenerilor nostri internationali'', a declarat dna Sandu intr-un briefing de presa.

Cu aceasta ocazie, Maia Sandu a chemat la dialog opozitia parlamentara pentru a efectua o tranzitie pasnica a puterii.

Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, intr-un comunicat comun cu comisarul european pentru politica de buna vecinatate, Johannes Rahn, a facut apel la ''calm si retinere'' in Republica Moldova, scrie Agerpres.

''Uniunea Europeana reitereaza cu putere apelul sau la calm si retinere. Dialogul dintre reprezentantii alesi in mod democratic trebuie sa ramana cheia pentru gasirea unei solutii la criza politica actuala'', se afirma in comunicat.

''Uniunea Europeana este gata sa lucreze cu guvernul legitim democratic. Respectarea statului de drept si democratia trebuie sa ramana pilonul relatiilor noastre'', se mai spune in comunicat.

Noul guvern condus de Maia Sandu se va intruni luni in sedinta

Noul guvern al Republicii Moldova condus de Maia Sandu se va intruni luni sedinta incepand cu ora 11.00, informeaza Radio Chisinau si Unimedia.

Sedinta se va desfasura la sediul parlamentului, a declarat Maia Sandu intr-o conferinta de presa. Ea nu a indicat de ce sedinta guvernului se va desfasura la parlament, dar se pare ca ministrii noului executiv nu au acces in sediul guvernului.

Totodata, ea a precizat ca o sa mearga cu totii maine la guvern. Maia Sandu a mai spus ca nu beneficiaza, in calitate de premier, de serviciile de paza din partea SPPS, ceea ce reprezinta o incalcare a legii, iar referitor la declaratiile sefului IGP, Alexandru Pinzari, ca nu il recunoaste pe Andrei Nastase in calitate de ministru de interne, ea a spus ca ar fi o sfidare la adresa ordinii de drept.

Citeste si:
Olaf Scholz, vizită în România. Cancelarul Germaniei se va întâlni...
Olaf Scholz, vizită în...

Totodata, Maia Sandu a acuzat Partidul Democrat, formatiunea lui Vlad Plahotniuc, ca ar dirija blocajul din institutiile publice.

Noul premier al Republicii Moldova a mai sus ca a primit mesaje de sustinere din partea partenerilor externi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.