Patru tari au cele mai curate ape pentru scaldat din Europa, informeaza dpa care citeaza raportul din 2019 al Comisiei Europene si al Agentiei Europene de Mediu (AEM) privind calitatea apelor pentru scaldat din Europa.

Austria, Cipru, Grecia si Malta au cele mai curate ape pentru scaldat din Europa. In cele patru tari, cel putin 95% din zonele pentru scaldat au o calitate 'excelenta' a apei: Cipru (99,1% din totalul zonelor), Malta (98,9% din toate zonele), Austria (97,3% din toate zonele) si Grecia (97% din toate zonele).

Concluziile sunt bazate pe teste ale calitatii apei efectuate in peste 22.000 zone de plaja, rauri si lacuri din Europa in 2018 in cele 28 de state membre ale UE, in raport fiind incluse si 300 de zone pentru scaldat monitorizate in Albania si Elvetia, state care nu sunt membre ale blocului comunitar.

Toate zonele pentru scaldat din Cipru, Grecia, Letonia, Luxemburg, Malta, Romania si Slovenia au obtinut cel putin calificativul 'satisfacator' in 2018.

Cele trei tari cu cel mai mare numar de zone pentru scaldat cu o calitate 'nesatisfacatoare' a apei sunt: Italia (89 de zone de imbaiere sau 1,6 %), Franta (54 de zone sau 1,6 %) si Spania (50 de zone sau 2,2 %). In comparatie cu 2017, numarul de zone cu apa pentru scaldat de calitate nesatisfacatoare din Franta a scazut (de la 80 in 2017 la 54 in 2018), in timp ce in Italia si Spania s-a inregistrat o sporire a acestora (de la 79 la 89 de zone in Italia si de la 38 la 50 de zone in Spania).

Potrivit ultimului raport anual privind calitatea apelor pentru scaldat din Europa, putin peste 85% din zonele pentru scaldat din Europa monitorizate anul trecut au indeplinit standardul de calitate 'excelent' al Uniunii Europene, cel mai inalt si mai strict in ceea ce priveste apa pentru scaldat, scrie Agerpres.

Totodata, marea majoritate - 95,4% - din cele 21.831 de zone pentru scaldat monitorizate in cele 28 de state membre ale UE au indeplinit cerintele minime de calitate prevazute de normele UE.

Contaminarea apei cu bacterii fecale continua sa reprezinte un risc pentru sanatatea umana, in special atunci cand survine in zonele de imbaiere. Practicarea inotului in lacuri sau pe plaje cu ape contaminate poate conduce la imbolnavire. Principalele surse de poluare sunt apa uzata si apa de scurgere provenita de la ferme si exploatatii agricole. Acest tip de poluare se intensifica in perioadele de ploi abundente si inundatii, din cauza revarsarii canalizarilor si a deversarii apelor de scurgere poluate in cursurile de apa si in mari, potrivit site-ului eea.europa.eu.

Citeste si:
Cum te acomodezi după concediu: 5 trucuri ușor de aplicat
Cum te acomodezi după...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.