Europenii sunt bine informati in ceea ce priveste eventualele pericole pentru sanatate in urma consumului anumitor alimente, dar preturile si originea produselor raman in continuare primele criterii atunci cand vine vorba despre cumparaturi, potrivit unui raport publicat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA), informeaza AFP.

Circa un european din doi (55%) este ''foarte sensibil'' la problema sigurantei alimentare, potrivit criteriilor definite de Eurobarometrul intocmit de EFSA, ceea ce inseamna ca are deja cunostinta despre anumite riscuri referitoare la produsele alimentare, fie ca este vorba despre reziduuri de pesticide sau de substante poluante, aditivi alimentari nocivi, antibiotice sau microplastice care patrund in produsele din carne sau peste.

Un astfel de sondaj, publicat cu ocazia primei ''zile mondiale a sigurantei alimentare'', nu a mai fost realizat in ultimii aproape 10 ani. In acest interval de timp, au ajuns in dezbaterea publica un numar din ce in ce mai mare de scandaluri pe aceasta tema: oua contaminate cu fipronil, polemica referitoare la reziduurile de glifosat sau carnea alterata importata din Polonia.

Cu toate acestea, siguranta alimentara este in continuare un factor printre multe altele in alegerile consumatorilor, mentionat de 50% dintre persoanele intervievate. Celelalte criterii sunt originea alimentelor (53%), pretul (51%) si gustul (49%), precum si, intr-o mai mica masura, continutul nutritional (44%). Etica si convingerile religioase sunt factori mai putin luati in considerare (19%), scrie Agerpres.

Potrivit raportului, romanii sunt interesati de subiectul sigurantei alimentare intr-un procent de 45%, peste media Uniunii Europene (41%), cei mai preocupati fiind cipriotii (65%), finlandezii (64%) si luxemburghezii (60%).

In ceea ce priveste criteriile care stau la baza achizitiei de produse alimentare, romanii au raspuns ca sunt preocupati de siguranta alimentara (60%), urmat de criteriul gustului (48%), cost (47%) si originea alimentelor (45%).

Cea mai mare parte dintre persoanele intervievate au raspuns ca televiziunea este una dintre cele mai importante surse de informare in ceea ce priveste riscurile alimentare. Proportia este mai mare in Portugalia (85%), Lituania (83%), Romania (82%) si Slovacia (80%).

Persoanele intervievate din Olanda (65%) au raspuns ca internetul (excluzand retelele de socializare) reprezinta o sursa importanta de informatii, urmate de cei din Finlanda (61%), Letonia (58%) si Malta (57%). Internetul reprezinta o alegere mai putin frecventa in Portugalia si Romania (31%), precum si in Bulgaria (39%).

Citeste si:
SONDAJ: Ce părere au bucureștenii despre Nicușor Dan în funcția de...
SONDAJ: Ce părere au...

"Este reconfortant de constatat ca europenii nu isi fac foarte mari griji in ceea ce priveste alimentele pe care le consuma. Nu cred ca este o intamplare, ci se datoreaza mai degraba progresului din domeniul stiintific si tehnologic, care a contribuit la ameliorarea normelor alimentare si de igiena", a comentat directorul executiv al EFSA, Bernhard Url, citat intr-un comunicat.

La acest sondaj, realizat din usa in usa, au participat 27.655 de persoane din cele 28 de tari membre ale Uniunii Europene, in perioada 9-24 aprilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.