Proastele obiceiuri alimentare, precum cresterea consumului de produse ultraprocesate, au provocat o epidemie de obezitate in Europa, care nu numai ca sporeste riscul de a suferi boli grave, ci presupune totodata un cost urias si o provocare majora pentru sistemele publice de sanatate, relateaza EFE.

Mai mult de jumatate din populatia adulta din Uniunea Europeana este supraponderala sau sufera de obezitate, in timp ce un copil din trei se confrunta cu acelasi probleme, potrivit unui raport publicat marti de United European Gastroenterology (UEG), care reuneste principalele asociatii din domeniul sanatatii digestive.

Acestea sunt cifre alarmante, care "in viitorul apropiat nu vor face decat sa creasca si sa determine una dintre cele mai mari provocari pentru sanatatea publica cu care ne confruntam", avertizeaza Markus Peck, responsabil pe probleme medicale al UEG.

Documentul avertizeaza ca exista studii care demonstreaza ca obezitatea poate spori cu 50 % riscul de a suferi de cancer colorectal, mai ales in randul barbatilor. De asemenea, aproape trei sferturi dintre obezi sufera de grasime la ficat, ceea ce poate degenera in steatohepatita non-alcoolica (NASH) si provoca probleme mult mai grave.

Incidenta obezitatii infantile, mai mare in tarile din sudul Europei

Raportul dezvaluie ca incidenta obezitatii infantile este mai mare in tarile din sudul Europei, unde dieta mediteraneeana, bogata in vegetale si un consum limitate de carne rosie, a fost inlocuita de produsele procesate. Malta, Croatia, Italia, Spania, Cipru, Grecia si Portugalia se claseaza in fruntea membrilor comunitari cu cel mai mare procent de copii supraponderali.

Se avertizeaza totodata asupra cercului vicios intre obezitate si saracie: exista studii ce coreleaza veniturile mici de obezitate, fapt care poate avea repercusiuni asupra sanatatii mintale a copiilor, provocand anxietate si depresie si un randament scazut la scoala. Studiul subliniaza si importanta pentru viitorul copilului pe care o are alimentatia in primii ani de viata.

Citeste si:
5 alternative mai sănătoase la alimente pe care le consumi zilnic
5 alternative mai sănătoase...

Obezitatea, o povara pentru societate

Pe de alta parte, obezitatea presupune si o povara pentru societate, nu doar in ce priveste costul tratamentelor medicale pe care le implica, ci si a pierderilor economice derivate din scaderea productivitatii si pierderea calitatii vietii. Un cost pe care studiul il cifreaza la 81 de miliarde de euro pe an in Uniunea Europeana.

Raportul considera vinovate alimentele ultraprocesate, produsele precongelate, carnurile procesate si chipsurile ambalate. Potrivit UEG, aceste alimente produse de mari companii sunt destinate consumului pe o durata mai lunga de timp, comparativ cu alimentele sanatoase dar perisabile.

Raportul coreleaza si consumul acestor produse, care au un continut mare de sare, zahar si grasimi saturate, de o crestere a riscului de cancer. Produsele ultraprocesate asigura intre 25% si 50 % din totalul consumului energetic zilnic. De aceea, restrictiile la accesul acestor produse se numara printre masurile reclamate atat de UE cat si de tarile membre pentru a reduce riscul, costul si impactul social al bolilor digestive.

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

Fara junk food

Se cere, printre alte masuri, sa se limiteze publicitatea si disponibilitatea asa-numitelor alimente "junk food" mai ales in randul copiilor, sa se impuna taxe fiscale asupra bauturilor carbogazoase si o etichetare mai clara privind valoarea calorica si cea nutritionala, scrie Agerpres.

In general, UEG cere reducerea productiei de alimente procesate si mai mute campanii de constientizare menite sa schimbe cultura alimentara in favoarea alimentelor sanatoase. "Obiectivul nostru este de a obtine o transformare la nivel european in favoarea unor regimuri alimentare sanatoase pentru 2050", a explicat responsabilul pe probleme medicale al UEG.

Markus Peck recomanda dublarea consumului de fructe, legume, nuci si verdeturi si reducerea la jumatate a carnurilor rosii si a zaharului in urmatorii 30 de ani. Zaharul ar trebui sa reprezinte, de asemenea, mai putin de 10% din consumul total de energie zilnica, iar grasimile suprasaturate sub 10%.

Citeste si:
Stresul constant. Care sunt bolile de care poți suferi din cauza...
Stresul constant. Care sunt...

Raportul UEG recomanda totodata limitarea pe cat posibil, sau chiar interzicerea, consumului asa-numitelor grasimi trans, care cresc nivelul de colesterol LDL (colesterol rau) si scad in acelasi timp nivelul de colesterol HDL (colesterol bun) - aceasta combinatie nefericita fiind un factor important in producerea unor afectiuni cardiace si altor boli.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.