Preotul polonez care a organizat arderea publica a unor carti din celebrele serii ''Harry Potter'' si ''Twilight'', considerate profanatoare, a prezentat scuze miercuri pentru acest ''act regretabil'', care a provocat un val de critici in Polonia, potrivit AFP.

"Arderea cartilor si a altor obiecte a fost un act regretabil", a declarat preotul Rafal Jarosiewicz pe pagina de Facebook a fundatiei ''SMS from Heaven'', care a organizat aceasta ceremonie neobisnuita.

"Cu toate acestea, nu este vorba de a ridiculiza vreun grup social sau vreo religie , iar acest lucru nu se refera nici la carti ca atare, nici la cultura. Daca cineva a inteles demersul meu in acest sens, vreau, in mod sincer, sa-mi cer iertare".

Rafal Jarosiewicz, impreuna cu alti doi preoti, au pus pe foc duminica, intr-o parohie din Gdansk (nord), mai multe carti, printre care volume din seria ''Harry Potter'', semnata de romanciera britanica J.K. Rowling, sau aventurile vampirului Edward Cullen, povestite de scriitoarea americana Stephenie Meyer, alaturi de alte obiecte precum o masca in stil african, o umbrela ''Hello Kitty'' si o statueta hindusa.

Imagini de la arderea cartilor au fost publicate duminica pe pagina de Facebook a fundatiei, dupa care au fost sterse miercuri ''pentru a nu genera noi reactii''.

Luni, Jan Kucharski, exorcist si preot in cadrul parohiei Sfanta Maria din Gdansk (nord), unde a avut loc ceremonia, a explicat ca ''nu este vorba despre arderea unor carti oarecare, ci a unor obiecte asociate magiei si ocultismului. In afara cartilor, au mai fost si alte obiecte, amulete, talismane aduse de credinciosi''.

''Este timpul sa facem ordine'', a adaugat acesta.

Arderea cartilor a provocat valuri de critici in Polonia, tara considerata in special atasata ritului catolic roman, unele voci comparand aceasta practica cu cele din regimurile totalitare sau cu cele ale Inchizitiei, scrie Agerpres.

Episcopatul polonez nu a comentat incidentul pana in acest moment.

Citeste si:
Andreea Tonciu a dat cărțile pe față. Își editează toate pozele de...
Andreea Tonciu a dat cărțile...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.