Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern a confirmat ca 40 de persoane au murit, iar alte 20 au fost ranite, in atacurile armate de la moscheile Al Noor si Linwood Masjid din orasul Christchurch.

UPDATE 11:16 - Bilantul atacurilor de la cele doua moschei a crescut la 49 de morti, a anuntat politia.

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern a confirmat ca 40 de persoane au murit iar alte 20 au fost ranite in atacurile de la doua moschei din orasul Christchurch, scrie The Guardian.

Unul dintre autorii atacului, un australian de 28 de ani, s-a filmat in timpul atacului la una dintre moschei.

"Nu poate fi descris altfel decat ca un atac terorist. Desi nu avem nimic care sa indice ca ar exista alti suspecti, nu presupunem acest lucru in acest moment", a declarat Ardern, potrivit News.ro.

Atacatorul s-a identificat ca fiind "Brenton Tarrant" - un barbat alb, de 28 de ani, de origine australiana, conform presei locale, iar Twitter a inchis un cont de utilizator pe acest nume.

Brenton Tarrant a publicat un manifest pe o retea de socializare inainte de comiterea atentatului terorist, scrie presa neozeelandeza.

Initial, manifestul a fost publicat pe Facebook, insa contul fals este de negasit acum pe reteaua de socializare. In schimb, pe Twitter circula mai multe capturi cu manifestul lui Tarrant.

Manifestul este organizat sub forma de intrebare si raspuns

"Cine sunt? Doar un alb obisnuit, 28 de ani. Nascut in Australia in sanul unei familii cu venit mic din clasa muncitoare. Parintii mei sunt de origine scotiana, irlandeza si engleza. Am avut o copilarie obisnuita, fara probleme mari. Nu am fost interesat de educatie in timpul copilariei, abia reuseam sa obtin note de trecere. Nu am urmat o facultate, deoarece oferta de studiu a vreunei universitati nu mi-a suscitat niciodata interesul (...).

In mare parte, pentru a le demonstra invadatorilor ca pamanturile noastre nu vor fi niciodata ale lor, ca pamanturile noastre sunt doar ale noastre. Atata timp cat un alb va fi inca in viata aici, nu vor cuceri NICIODATA pamanturile noastre si nu vor inlocui niciodata poporul nostru. Sa ma razbun pentru sutele de mii de morti provocate de invadatorii straini de-a lungul istoriei pe teritoriile europene. Sa razbun milioanele de europeni stramutati de pe pamanturile lor de catre sclavagistii islamici", se arata in manifest, potrivit Mediafax.

Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

Comisarul de politiie Mike Bush s-a declarat ingrijorat ca filmarea se regaseste pe retelele sociale si a precizat ca politia face demersuri pentru ca aceasta sa fie stearsa.

"Nu ar trebui sa fie in spatiul public", a spus el.

Presa australiana a anuntat ca politia antiterorista din New South Wales desfasoara operatiuni in zona Coffs Harbour. Nu se stie daca "Tarrant" era din Coffs Harbour, dar cu siguranta era din New South Wales, conform presei australiene.

Se crede ca barbatul ar avea familie in Grafton, la nord-est de Coffs Harbour

A inceput sa transmita live in timp ce mergea catre moscheea Al Noor Mosque. In duba sa s-ar fi aflat arme, munitie si canistre cu benzina.

El a luat arma si a intrat in moschee, iar prima victima fost impuscata chiar la usa, conform New Zealand Herald. Barbatul avea asupra sa cel putin o arma automata si mi multe rezerve de muntie.

Citeste si:
Ciclonul Gabrielle a făcut dezastru în Noua Zeelandă
Ciclonul Gabrielle a făcut...

Comisarul de politie Mike Bush a declarat intr-o conferinta de presa ca numarul victimelor este "semnificativ", fara a face alte precizari, si ca au fost retinute patru.

Autoritatile au recomandat inchiderea temporara a tuturor moscheilor. De asemenea, au fost inchise toate scolile din Christchurch.

Intr-o declaratie, premierul Jacinda Ardern a declarat ca nu se cunosc detalii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.