Prima sonda spatiala israeliana lansata in luna februarie spre Luna a transmis primul sau ''selfie'' cu Pamantul, realizat de la o distanta de 37.600 de km de Terra, au anuntat marti reprezentantii acestei misiuni, potrivit AFP.

Fotografia realizata de sonda, care infatiseaza o parte din vehiculul spatial si imaginea Terrei in plan indepartat, a fost transmisa catre turnul de control din Yehud, in centrul Israelului, au precizat principalii organizatori ai misiunii selenare, SpaceIL si Israel Aerospace Industries.

Denumita Beresheet (''geneza'', in limba ebraica), sonda a fost lansata in data de 22 februarie, de la baza americana Cap Canaveral din Florida.

Vehiculul, care cantareste 585 kilograme, a fost lansat in spatiu cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a companiei americane SpaceX, detinuta de antreprenorul Elon Musk.

Sonda urmeaza sa realizeze mai multe orbite eliptice in jurul Pamantului inainte sa se indrepte spre Luna. Se preconizeaza ca va ajunge pe satelitul natural al Pamantului in data de 11 aprilie.

Rusia, SUA si China sunt singurele state care au trimis misiuni spatiale pe Luna, corp ceresc aflata la 384.000 de km de Terra.

La aproape 50 de ani de la prima aselenizare, satelitul natural al Pamantului, care, pentru o perioada, nu a prezentat interes pentru explorarile spatiale, a revenit in centrul atentiei. In luna ianuarie, China a trimis o capsula care sa exploreze fata nevazuta a Lunii, scrie Agerpres.

Pentru sonda israeliana, aselenizarea in sine este misiunea principala, desi la bord se afla si un instrument stiintific pentru masurarea campului magnetic selenar.

Vehiculul mai transporta si o capsula care contine discuri digitale cu desene realizate de copii, cantece si imagini cu simboluri israeliene, amintirile unui supravietuitor al Holocaustului si o Biblie.
Citeste si:
Un motociclist s-a ales cu dosar penal după ce a vrut să facă...
Un motociclist s-a ales cu...

Este prima sonda dezvoltata de o companie privata, SpaceIL, in parteneriat cu societatea aerospatiala Israel Aerospace Industries (IAI), una dintre cele mai mari companii israeliene din domeniul apararii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.