Bilantul catastrofei din Brumadinho a urcat vineri la 115 morti si 248 de disparuti, dupa ruperea unui baraj in sud-estul Braziliei la 25 ianuarie, au anuntat autoritatile locale, relateaza AFP.

Sunt pana in prezent "248 de disparuti, 115 morti si 71 de corpuri identificate", a declarat Flavio Godinho, locotenent-colonel in Apararea Civila din Minas Gerais (mare stat minier din sud-estul tarii), care coordoneaza operatiunile de salvare. Ultimul bilant comunicat joi indica 110 morti.

Televiziunile locale au difuzat vineri o impresionanta serie de imagini filmate de camerele de securitate aratand momentul exact al ruperii barajului, scrie Agerpres.

Echipele de salvare (politie si pompieri) erau din ziua tragediei in posesia acestor inregistrari, dar au hotarat sa nu le divulge pentru "a nu provoca o panica generalizata in randul populatiei" in orele ce au urmat, a afirmat purtatorul de cuvant al pompierilor din Minas Gerais, Pedro Aihara.


Imaginile le-au servit pentru a analiza traiectoria reziduurilor si stabili mai exact ariile de cautare. La inceputul catastrofei, suvoiul de noroi a putut atinge o viteza de 70 sau 80 de kilometri pe ora, a precizat el.

Majoritatea celor morti si disparuti lucrau in mina Corrego do Feijao apartinand grupului Vale si multi erau pe punctul de a lua pranzul la o cantina a intreprinderii, una din primele structuri lovite de noroi.

Catastrofa, care s-a produs in vecinatatea orasului Brumadinho (39.000 de locuitori), la 60 de kilometri de capitala regionala Belo Horizonte, a avut loc la numai trei ani dupa un accident similar in imprejurimi, la mina Samarco (joint-venture intre Vale si australianul BHP)

Dezastrul din 2015 a lovit orasul Mariana, cu un numar de morti (19) mai redus decat la Brumadinho. In schimb, a devastat ecosistemul local, devenind cea mai grava catastrofa ecologica din istoria Braziliei.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.