Parlamentarii britanici au respins masiv marti seara acordul privind Brexit-ul negociat de premierul conservator Theresa May cu Bruxellesul, intr-un vot crucial privind viitorul Regatului Unit, cu doua luni si jumatate inainte de data prevazuta pentru iesirea din Uniunea Europeana, relateaza agentiile internationale de presa.

Opozitia laburista a anuntat imediat ca introduce o motiune de cenzura impotriva guvernului conservator, care va fi dezbatuta miercuri.

"Introduc o motiune de cenzura impotriva acestui guvern", a spus liderul opozitiei laburiste, Jeremy Corbyn, calificand drept "catastrofal" pentru executiv rezultatul votului privind acordul asupra Brexit-ului.

Partidul nord-irlandez care sprijina guvernul condus de May a anuntat ca o va sustine pe aceasta la motiunea de cenzura de miercuri.

Camera Comunelor a refuzat acordul iesirii din UE: 432 de parlamentari au votat impotriva textului, iar 202 s-au exprimat pentru, in ciuda unui ultim avertisment inaintea votului din partea premierului May privind 'incertitudinea' pe care ar urma sa o provoace o respingere.

Este cea mai dura infrangere parlamentara pentru un guvern din istoria recenta a Marii Britanii.

Zeci de parlamentari din formatiunea conservatoare condusa de May - atat sustinatori ai Brexit-ului, cat si sustinatori ai apartenentei la UE - si-au unit fortele pentru a respinge acordul.

Respingerea ar putea duce la o iesire dezordonata a Marii Britanii din UE sau chiar la o rasturnare a deciziei adoptate in 2016 prin referendum.

Acordul negociat de catre Teresa May cu Bruxellesul, respins in masa

Respingerea acordului nu este o surpriza, intr-atat de puternica era opozitia fata de acest 'Tratat de retragere' din UE, negociat intens timp de 17 luni cu Bruxellesul, dar care nu i-a convins nici pe sustinatorii Brexit-ului, nici pe eurofili.

Theresa May are acum termen pana luni sa prezinte Parlamentului un 'Plan B', daca va supravietui motiunii de cenzura.

Ea are mai multe optiuni: sa inceapa o renegociere cu Bruxellesul sau sa ceara amanarea datei Brexit-ului, prevazuta pentru 29 martie.

Respingerea textului deschide de asemenea si posibilitatea unei iesiri fara acord, de care se teme in special mediul economic.

"Camera Comunelor s-a exprimat, iar acest guvern va asculta", a declarat May imediat dupa vot, propunand discutii intre partide pentru a se stabili calea de urmat.

Citeste si:
A început armistițiul temporar dintre Israel și Hamas. Care sunt...
A început armistițiul...

"Este clar ca acest acord nu are sprijinul Camerei Comunelor. Insa votul din aceasta seara nu ne spune nimic despre ce sustine, de fapt, parlamentul. Nimic despre cum sau macar daca intentioneaza sa onoreze decizia pe care poporul britanic a adoptat-o in referendumul pe care parlamentul a decis sa il organizeze", a mai spus premierul.

Liderii Uniunii Europene au atras atentia marti seara asupra riscului unei iesiri dezordonate a Marii Britanii din blocul comunitar dupa ce Parlamentul de la Londra a respins acordul premierului Theresa May privind Brexit-ul.

"Riscul unui Brexit fara acord a crescut" dupa votul Parlamentului britanic, a transmis presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

El a spus ca nu isi doreste un Brexit dezordonat si a cerut Marii Britanii "sa isi clarifice intentiile cat mai repede posibil", pentru ca "timpul aproape a expirat".

Citeste si:
Klaus Iohannis, după adoptarea moțiunii de cenzură. „Este momentul...
Klaus Iohannis, după...

La randul sau, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a facut apel la o "solutie pozitiva".

"Daca un acord este imposibil, si daca nimeni nu vrea sa nu existe niciun acord, atunci cine va avea in cele din urma curajul sa spuna care este singura solutie pozitiva?", a scris Tusk intr-o postare pe Twitter.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.