Primele ciocniri au avut loc sambata dupa-amiaza la Paris intre fortele de ordine si "vestele galbene" care au demonstrat pana in acel moment pasnic, in cel de-al optulea week-end de mobilizare, relateaza AFP.

Pe malurile Senei, in apropierea primariei Parisului, protestatarii au aruncat cu sticle si pietre in fortele de ordine care au ripostat cu gaze lacrimogene, informeaza Agerpres.

Dupa un mars pasnic pe Champs-Elyees, "vestele galbene" s-au indreptat spre primaria Parisului de unde urmau sa mearga spre sediul Adunarii Nationale a Frantei.

Ciocnirile cu fortele de ordine au incetinit marsul protestatarilor, a remarcat un jurnalist AFP.

Totusi, protestatarii au inceput sa traverseze in liniste Sena pentru a ajunge in cartierul Saint-Michel si pentru a se indrepta spre Palatul Bourbon, sediul Adunarii Nationale.

Politia a folosit de asemenea gaze lacrimogene in orasele Beauvais si Montpellier, a informat FranceInfo.

Pana acum nu au fost facute publice estimari oficiale in legatura cu numarul participantilor la protestele de sambata ale "vestelor galbene" din Paris si alte orase din Franta.

In primul week-end de proteste al "vestelor galbene", la mijlocul lunii noiembrie, peste 280.000 de persoane au iesit pe strazi si au blocat drumuri in Franta.

Incepute ca un protest impotriva cresterii taxelor la combustibil, manifestatiile s-au transformat intr-o miscare de contestare a presedintelui Emmanuel Macron si au fost marcate de arestari masive - unele cu caracter preventiv -, acte de vandalism si interventii ale fortelor de ordine cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.