Statele Unite se vor retrage unilateral din tratatul cu Rusia privind fortele nucleare intermediare (INF), a anuntat sambata presedintele american Donald Trump, citat de DPA.

Tratatul INF a fost semnat in 1987 de presedintele SUA Ronald Reagan si de liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, iar ulterior preluat de Rusia, ca succesoare a URSS.

Aflat in Nevada, in campanie pentru alegerile partiale pentru Congresul SUA, Trump a declarat presei, referitor la INF: "Vom rezilia tratatul si ne vom retrage". Intrebat de ziaristi ce consecinte practice va avea decizia, el a raspuns: "Va trebui sa dezvoltam aceste arme".

Consilierul pentru securitate nationala al Casei Albe, John Bolton, a plecat spre Moscova, pentru a discuta decizia presedintelui.

O sursa din ministerul de externe al Rusiei a declarat agentiei TASS, preluata de DPA, ca Statele Unite intentionau de multa vreme sa denunte tratatul si ca "au erodat intentionat si treptat baza contractuala". Aceeasi sursa a apreciat ca decizia este in concordanta cu politica SUA de "retragere din acordurile legale internationale care impun obligatii egale tuturor partenerilor" si se bazeaza pe "visul despre o lume unipolara" al americanilor.

Washingtonul si Moscova s-au acuzat reciproc de multa vreme de incalcarea acordului INF, prin care sunt interzise rachetele nucleare si conventionale cu raze intre 500 si 5500 de kilometri, precum si lansatoarele pentru aceste arme. Donald Trump a reluat sambata aceasta acuzatie si a adaugat: "Nu stiu de ce presedintele Obama nu a negociat sau nu s-a retras", scrie Agerpres.

In ceea ce priveste INF, Washingtonul sustine ca partea rusa a incalcat tratatul prin dezvoltarea rachetei de croaziera Novator 9M729 (cod NATO SSC-8), cu raza de 2600 de kilometri. Luna aceasta, Alianta Nord-Atlantica a cerut Moscovei sa reactioneze la ingrijorarea provocata de aceasta arma, iar ambasadoarea americana la NATO, Kay Hutchison, a avertizat ca Statele Unite iau in considerare actiuni militare pentru distrugerea rachetelor respective.

La randul sau, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat ca scutul anti-racheta al NATO - care are componente si in Romania, la baza de la Deveselu - ar putea fi folosit oricand si pentru lansarea de rachete nucleare.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Un alt tratat ruso-american, cel impotriva rachetelor balistice (ABM), incheiat in 1972, a fost reziliat de SUA in 2002, pe motiv ca impiedica dezvoltarea unor mijloace de aparare impotriva unor state-paria, cum ar fi Iranul si Coreea de Nord.

Cel mai recent tratat legat de inarmare, START, din 2010, referitor al reducerea armamentului strategic, expira in 2020.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.