Eclipsa de Luna care a avut loc vineri noaptea a fost vizibila pe intregul glob, avand culorile specifice unei "Luni sangerii".

Daca cea mai lunga durata a acestui fenomen poate fi de o ora si 47 de minute, durata eclipsei de vineri seara a fost de o ora si 43 de minute. Momentul maxim al eclipsei a fost la ora 23:22.

Motivul pentru care a avut o durata indelungata a fost, in principal, data, caci pe 27-28 iulie are loc atat Luna Plina, cat si apogeul lunar, scrie descopera.ro.

Spectacolul astronomic a putut fi observat cu ochiul liber din Europa, Africa, Asia si Australia.

"Aceasta eclipsa e una deosebit de lunga din mai multe cauze. Una dintre ele e ca Luna trece chiar prin centrul umbrei Pamantului, asa ca ii ia mai mult sa traverseze zona de umbra. Alta cauza principala e ca Luna e in punctul cel mai indepartat de Pamant de pe orbita ei, asa ca se deplaseaza cu cea mai mica viteza. Deci are o distanta mai mare de strabatut prin zona de umbra, distanta pe care o traverseaza cu viteza cea mai mica",
a declarat Andrew Jacobs, astronom, Observatorul din Sydney, potrivit digi24.ro.

Urmatoarea eclipsa de Luna cu o astfel de durata va mai avea loc in anul 2123.
In Romania, urmatoarea eclipsa vizibila va fi pe 21 ianuarie 2019.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.