Presedintele american Donald Trump si-a anulat toate intalnirile bilaterale pe care urma sa le aiba, joi, la Bruxelles, inclusiv pe cea cu presedintele Klaus Iohannis, potrivit unor surse oficiale.

Klaus Iohannis si seful Administratiei americane ar fi trebuit sa aiba o intalnire bilaterala joi, la ora 11,00 (ora Romaniei), in marja Summitului NATO.

Presedintele Klaus Iohannis se afla de miercuri la Bruxelles, unde participa la Summitul Aliantei Nord-Atlantice.

Donald Trump, un nou atac

Presedintele american Donald Trump a lansat un nou atac la adresa bugetului consacrat apararii de aliatii SUA din NATO si a practicilor comerciale europene, in cadrul unei sesiuni neprogramate cu usile inchise care a inceput joi dimineata la summitul Aliantei nord-atlantice de la Bruxelles, au indicat doua surse citate de agentia Reuters.

Liderii NATO le-au cerut reprezentantilor Ucrainei si Georgiei, care sunt partenere ale Aliantei, sa paraseasca sala, in vederea sesiunii rezervate doar aliatilor, au adaugat sursele,
scrie Agerpres.

Cu acest prilej, liderul de la Casa Alba si-a inasprit semnificativ tonul in privinta cheltuielilor militare ale aliatilor, mentionand Germania, Spania si Belgia si insistand ca obiectivul de 2% din PIB sa fie atins intr-un interval mai scurt de timp, au spus sursele.

Totusi, Trump nu a amenintat cu retragerea din NATO, au mentionat doua surse aliate, potrivit Reuters.

Agentia dpa a transmis, tot "pe surse", ca Trump le-a spus in cadrul sesiunii celor 28 de omologi ai sai ca, daca nu isi majoreaza in mod adecvat bugetul apararii, SUA ar putea continua pe cont propriu in materie de aparare.

Surse diplomatice concordante citate de France Presse au explicat ca presedintele american "a profitat de timpul alocat discursului sau pentru a reveni la problema" cheltuielilor militare si secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, "a convocat prin urmare o reuniune extraordinara" pe aceasta tema.

Donald Trump continua sa dicteze agenda summitului cu criticile sale

Presedintele american Donald Trump si-a reluat joi criticile la adresa Germaniei si apelul la dublarea cheltuielilor pentru aparare ale tarilor membre ale NATO, in a doua zi a summitului de la Bruxelles al Aliantei Nord-Atlantice, noteaza AFP.
Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

''Germania a inceput sa-i plateasca Rusiei, tara de care vrea sa fie protejata, miliarde de dolari pentru necesarul sau de energie provenind dintr-un nou gazoduct ce are ca sursa Rusia. Este inacceptabil!'', a scris pe Twitter, joi dimineata, liderul de la Casa Alba.

Aceasta noua critica, similara celei din ajun, survine dupa o intalnire avuta miercuri, in marja summitului NATO, cu cancelarul german Angela Merkel, cu care Trump a afirmat ca se afla in 'foarte bune relatii'.

''Toate tarile NATO trebuie sa-si respecte angajamentul privind alocarea a 2% din PIB pentru aparare, iar aceasta proportie trebuie sa ajunga in final la 4%'', a scris Donald Trump intr-un alt tweet.


''Cererea lui Trump nu este serioasa si nu se inscrie in politica oficiala a SUA; ea erodeaza sensul declaratiei comune a NATO si subliniaza ca nicio crestere a cheltuielilor nu este susceptibila a-l multumi pe Trump'', este de parere Erik Brattberg, director al programului Europa desfasurat de Fundatia Carnegie.

La sosirea la sediul NATO, joi dimineata, pentru dezbateri despre Ucraina, Georgia, Afganistan si Irak, liderii statelor aliate au evidentiat ambianta 'pozitiva' a schimburilor de opinii cu liderul american.

Presedintele Trump 'este in buna dispozitie si a afirmat ca Europa este un continent pe care il apreciaza. Discutiile au fost bune'', a spus premierul luxemburghez Xavier Bettel.

La randul sau, sefa statului croat Kolinda Grabar-Kitarovic a calificat atmosfera de la cina de lucru de miercuri drept 'pozitiva si constructiva'.

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

''Avansam. Reuniunile de lucru de ieri privind diferite subiecte de pe agenda s-au desfasurat bine'', a apreciat si presedintele francez Emmanuel Macron.

Cincisprezece state membre NATO, printre care Germania, Canada, Italia, Belgia si Spania, aloca pentru aparare mai putin de 1,4% din PIB in acest an si sunt incapabile sa-si respecte angajamentul, ceea ce il irita pe presedintele american, care a cerut, pe Twitter, ca aliatii sa-si aduca 'IMEDIAT' cheltuielile pentru aparare la nivelul de 2% din PIB.

Donald Trump si Angela Merkel au avut ocazia de a-si oferi explicatii in timpul unei intalniri tęte-a-tęte, desfasurata miercuri dupa prima sesiune de lucru a summitului NATO. Liderul american, care si-a schimbat tonul, a precizat ca a discutat despre proiectul gazoductului Nord Stream intre Rusia si Germania, proiect caruia i se opune, dar a refuzat sa detalieze.

Citeste si:
Președintele Klaus Iohannis, primit de omologul său din Tanzania...
Președintele Klaus Iohannis,...

In ceea ce o priveste, Angela Merkel s-a declarat multumita ca 'a avut ocazia de a avea un schimb de opinii' cu presedintele SUA. ''Suntem parteneri, suntem buni parteneri si dorim sa continuam sa cooperam in viitor'', a mentionat cancelarul german.

Dificultatea discutiilor dintre Trump si liderii statelor aliate a fost evidentiata miercuri tot de liderul de la Casa Alba, care a spus ca intalnirea sa cu presedintele rus Vladimir Putin, prevazuta pentru 16 iulie la Helsinki, ar putea fi 'mai usoara' decat summitul NATO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.