Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, face marti o vizita in Austria - prima sa vizita bilaterala in Occident de anul acesta. Cu aceasta ocazie, el a acordat luni un interviu radioteleviziunii austriece ORF, preluate de Reuters, in care sustine ca Moscova nu incearca sa divizeze Uniunea Europeana.

"Nu urmarim obiectivul de a diviza nimic si pe nimeni in UE. Suntem mult mai interesati ca UE sa fie unita si infloritoare, deoarece UE este cel mai important partener comercial si economic al nostru", a afirmat liderul de la Kremlin.

Putin nu a mai fost intr-o vizita bilaterala intr-o tara UE din iulie anul trecut, cand a mers in Finlanda. Acum, el marcheaza oficial 50 de ani de la primul acord de furnizare a gazelor intre compania rusa Gazprom si cea austriaca OMV si are pe agenda participarea la o conferinta cu oameni de afaceri din ambele tari. Latura politica va avea insa greutate in convorbirile oficiale, scrie Agerpres.

Relatiile Rusiei cu UE sunt tensionate dupa anexarea Crimeei, urmata de sanctiuni europene impotriva Moscovei. Pe langa rolul jucat in Siria si in rebeliunea separatista din estul Ucrainei, a intervenit si episodul otravirii fostului spion rus Serghei Skripal la Londra. Regatul Unit a acuzat Rusia ca a folosit o substanta neurotoxica impotriva fostului sau agent secret, iar majoritatea statelor membre ale UE s-au alaturat sanctiunilor britanice impuse Moscovei dupa incident si au expulzat diplomati rusi. Austria face parte din minoritatea europeana care nu a luat astfel de masuri, reaminteste Reuters.

Partidul Libertatii, reprezentant al extremei drepte din Austria, are un acord cu partidul Rusia Unita al lui Putin, iar liderul formatiunii austriece a cerut la sfarsitul saptamanii trecute ridicarea sanctiunilor impuse Rusiei. Intrebat despre legaturile Rusiei cu extremistii de dreapta europeni, Putin a raspuns: "Decidem pragmatic daca cooperam politic cu cineva. Incercam sa colaboram cu cei care isi exprima public dorinta de a colabora cu noi".

Politica externa oficiala a cancelarului austriac Sebastian Kurz, conservator, este de aliniere la pozitia UE. In iulie, Austria va prelua presedintia Uniunii Europene si a facut deja cunoscut ca va incerca sa joace rolul de punte de legatura intre Est si Vest.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.