Romania este o tara interesanta la nivel international, dar numai in contextul luptei impotriva coruptiei, "impotriva vechilor obiceiuri, intereselor politice", a declarat sambata premierul Landului Bavaria, Markus Söder.

Intr-o alocutiune sustinuta cu prilejul decernarii premiului "Franz Josef Strauss 2018" presedintelui Klaus Iohannis, de catre Fundatia germana Hanns Seidel, premierul bavarez Markus Söder a evocat excelentele relatii dintre Bavaria si Romania, precum si activitatea politica a sefului statului, dar si ca primar al Sibiului. La acestea se adauga relatiile privilegiate dintre landul bavarez si sasii banateni.

Totodata, Markus Söder a subliniat contributia la constituirea Uniunii Europene a patriotului Franz Josef Strauss, care si-a dat seama ca nationalismul si totalitarismul nu pot conduce decat la confruntari, scrie Agerpres.
"Sunt oameni care isi pun amprenta pe politica mondiala. (...) Si astazi avem nevoie de oameni de stat ca Franz Josef Strauss si consideram ca premiul care omagiaza personalitatea sa este unul dintre cele mai frumoase premii. Cand ati devenit presedinte ne-am gandit ca va fi greu, va fi o cale grea, ne-am gandit la istoria, la evolutia Romaniei. Dar Romania a reusit in ultimii ani sa faca pasi spre Europa. Un lucru important aici, in acest context, este lupta impotriva coruptiei, impotriva vechilor obiceiuri, intereselor politice - ma refer la vechile legaturi, ma gandesc la oamenii tineri care isi pun sperantele in evolutia Romaniei. In felul acesta Romania devine o tara interesanta si in plan international, un mediu interesant, dar numai in contextul luptei anticoruptie - atunci poate sa fie o tara interesanta si atragatoare. Lupta aceasta nu s-a incheiat, din cate am citit, si trebuie sa-mi exprim aici tot respectul pentru aceasta lupta, iar premiul acesta trebuie sa va intareasca in viitor in lupta impotriva coruptiei", a subliniat premierul Bavariei.
Potrivit acestuia, Europa nu este ceva sigur, atat din interior, cat si dinspre exterior, existand o serie de provocari importante.
"Din exterior, in sensul ca partenerii nu se mai tin de promisiuni - avem ca exemplu chestiunea taxelor vamale, deci problemele de ordin economic au un rol important in relatia transatlantica. Sunt diverse provocari si, de aceea, trebuie sa ne gandim la problemele carora trebuie sa le facem fata. Europa are provocari dinspre exterior si din interior. (...) Sa ne gandim la relatia Est-Vest, aici avem provocari care trebuie avute in vedere, de asemenea relatia Nord-Sud (...), sa ne gandim la aspectele financiare din tara noastra. (...) Arhitectura europeana financiara e un mare succes in ultimii ani. Noi credem ca Euro (zona euro, n.r.) este un proiect de mare stabilitate. (...) Cred ca este important sa fie atrase si statele mai mici - sa ne gandim la provocarile cu migratia, cu refugiatii", a mentionat Markus Söder.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.