Peste 300 de oameni au fost arestati in intreaga Rusie sambata, in timpul manifestatiilor organizate de opozantul Aleksei Navalnii, cu doua zile inaintea investirii lui Vladimir Putin pentru al patrulea mandat de presedinte, a anuntat organizatia specializata OVD-Info, informeaza AFP.

De asemenea, liderul opozitiei ruse, Aleksei Navalnii, a fost retinut sambata de politie dupa ce si-a facut aparitia la manifestatie in centrul Moscovei, a declarat un aliat al opozantului, citat de Reuters.

Update 22:00- Uniunea Europeana a condamnat sambata "brutalitatea politiei si arestarile in masa" din Rusia, in urma protestelor impotriva presedintelui Vladimir Putin, informeaza DPA.

"Arestarea a peste 1000 de demonstranti si violenta folosita astazi impotriva lor de catre autoritatile din intreaga Rusie ameninta libertatile fundamentale de expresie, asociere si adunare din Federatia Rusa", arata un comunicat al cabinetului sefei diplomatiei europene, Federica Mogherini.

"Chiar daca unele demonstratii nu au fost autorizate in locurile unde s-au desfasurat, asta nu poate justifica brutalitatea politiei si arestarile in masa", afirma purtatoarea de cuvant Maja Kocijancic.


La Moscova, politia a facut uz de gaze lacrimogene si a recurs la forta pentru a incerca sa-i disperseze pe manifestanti, iar intre opozanti si militanti pro-Kremlin s-au inregistrat ciocniri, potrivit unor jurnalisti ai AFP aflati la fata locului.

Navalnii le-a cerut criticilor Kremlinului sa iasa in strada sambata, inaintea investirii lui Vladimir Putin pentru al patrulea mandat de presedinte, pentru a-si exprima opozitia fata de ceea ce Navalnii numeste regimul autocratic de tip tarist al lui Putin.

"Navalnii si-a facut aparitia in (Piata) Puskinskaia si a fost rapid retinut. (Retinerea lui) a fost absolut ilegala", a declarat Leonid Volkov, un politician din opozitie, intr-o inregistrare online.

Sambata dimineata, zeci de sustinatori ai opozantului rus Aleksei Navalnii au fost retinuti in Rusia in timpul unor manifestatii organizate cu doua zile inainte de investirea lui Vladimir Putin pentru al patrulea mandat de presedinte. Arestari au avut loc in Orientul Extrem si Siberia, unde au inceput sambata miscarile de contestare, conform echipei lui Navalnii si a unor observatori independenti, citati de AFP.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Observatorii se tem ca manifestatiile sa nu degenereze in confruntari cu politia, urmate de arestari masive, asa cum s-a intamplat in timpul protestelor impotriva celui de-a treilea mandat al lui Putin in mai 2012.

Declarat neeligibil din cauza unei condamnari penale despre care el spune ca a fost orchestrata de Kremlin, principalul opozant rus Aleksei Navalnii nu a putut sa candideze ala alegerile prezidentiale din martie. El a facut apel la o zi de manifestatii in intreaga tara pentru sambata, scrie Agerpres.

Arestari au avut loc in Orientul Extrem si Siberia, unde au inceput sambata miscarile de contestare, conform echipei lui Navalnii si a unor observatori independenti.

In orasul siberian Krasnoiarsk, 15 persoane, printre care si un jurnalist, au fost retinute, conform OVD-Info, un grup independent care monitorizeaza arestarile.

Citeste si:
Alegeri SUA: Joe Biden, pregătit să lucreze cu opoziția republicană
Alegeri SUA: Joe Biden,...

"Retinerile s-au facut in mod brutal", a precizat acest grup, conform caruia unele dintre persoanele arestate au fost ranite.

La Celeabinsk, in Ural, politia a retinut trei persoane chiar inainte de inceputul manifestatiei, a scris militantul Boris Zolotarevski pe pagina sa de Facebook. Cel putin 10 persoane au fost retinute la Barnaul, in Siberia, conform echipei lui Navalnii.

La Moscova si la Sankt-Petersburg autoritatile nu au autorizat manifestatii, care sunt totusi prevazute pentru ora 11.00 GMT.

Numerosi militanti pro-Navalnii au fost retinuti si vineri, in ajunul manifestatiilor.

'Batranul fricos Putin crede ca este tar. El nu este insa tar si de aceea trebuie sa iesiti in strada la 5 mai",
a scris Navalnii vineri pe Twitter.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.