O echipa de cercetatori din Statele Unite ale Americii a anuntat ca a reusit sa mentina in viata, timp de 36 de ore, celule cerebrale ale unor porci decapitati, recunoscand in acelasi timp problemele de ordin etic ridicate de aceasta tehnica, conform revistei americane MIT Technology Review, transmite sambata AFP.

Echipa coordonata de neurologul Nenad Sestan, de la Universitatea americana Yale, a desfasurat experimente pe mai mult de 100 de creiere de porc, obtinute de la un abator, conform articolului publicat de revista MIT Technology Review in cursul acestei saptamani.

Cercetatorii de la Yale au anuntat ca au reusit sa restabileasca circulatia sanguina in creierele de porc. Ei au reusit sa alimenteze creierele cu oxigen printr-un sistem de pompe prin care circula sange artificial, mentinut la temperatura normala a organismului de porc.

Datorita acestui sistem, denumit BrainEx, miliardele de celule care alcatuiesc creierul unui porc au fost mentinute in stare buna de sanatate si capabile de activitate normala, conform lui Nenad Sestan.

Dorind sa raspunda numeroaselor intrebari cu privire la natura etica a acestor experimente, cercetatorii au tinut sa precizeze ca nimic nu demonstreaza ca aceste creiere si-ar fi mentinut o forma de constiinta.

Reusita acestor experimente va permite un progres important in ceea ce priveste restabilirea microcirculatiei cerebrale - adica a alimentarii cu oxigen a creierului, promitand noi terapii in anumite tipuri de afectiuni oncologice si pentru pacientii care sufera de maladia Alzheimer.

In pofida acestor progrese, intrebarile de natura morala persista: Ce se intampla daca, odata incercata pe creierul uman, aceasta tehnologie va permite pastrarea identitatii si a amintirilor unor persoane declarate decedate din punct de vedere clinic? Aceste persoane vor continua sa aiba aceleasi drepturi ca si ceilalti oameni?

Intr-un mesaj publicat miercuri in revista Nature, 17 oameni de stiinta, printre care si Nenad Sestan, solicita reglementari specifice pentru a putea continua aceste experimente si pe creiere umane.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.