Rusia a decis expulzarea a 60 de diplomati americani si inchiderea consulatului SUA de la Sankt Petersburg, a anuntat joi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citat de AFP.

Decizia Rusiei este un raspuns dat masurilor similare pe care Washingtonul le-a luat impotriva Moscovei intr-un gest de solidaritate manifestat de SUA fata de Marea Britanie in urma otravirii unui fost agent rus si a fiicei sale in aceasta tara.

SUA au expulzat 60 de diplomati rusi si au dispus inchiderea consulatului Rusiei de la Seattle.

Convocat joi seara la ministerul rus al Afacerilor Externe, ambasadorul Statelor Unite in Rusia, Jon Huntsman, a fost "informat asupra continutului masurilor de represalii fata de Statele Unite", a declarat seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, potrivit Agerpres.

Acestea "includ expulzarea aceluiasi numar de diplomati si retragerea acreditarii consulatului general al SUA de la Sankt Petersburg", in nord-vestul Rusiei, a anuntat Lavrov, intr-o conferinta de presa.

Din cei 60 de diplomati americani expulzati de Rusia, 58 sunt angajati ai ambasadei Statelor Unite la Moscova iar doi, la consulatul general al SUA din Ekaterinburg (Ural), a precizat ministerul Afacerilor Externe, intr-un comunicat.

Aceste persoane "au fost declarate 'persona non grata' pentru activitatile lor incompatibile cu statutul diplomatic. Ele trebuie sa paraseasca teritoriul rus pana pe 5 aprilie 2018", potrivit comunicatului.

Cladirea consulatului general al Statelor Unite la Sankt-Petersburg trebuie sa fie "eliberata complet pana la 31 martie", a indicat ministerul.

Statele Unite nu sunt singurele vizate de aceste masuri de represalii: "in privinta celorlalte tari, (raspunsul Moscovei) va fi de asemenea identic pentru toate in raport cu numarul de persoane care vor parasi Rusia", a asigurat Lavrov.

Citeste si:
Israelul a acceptat să-și amâne ofensiva terestră în Fâșia Gaza...
Israelul a acceptat să-și...

In total, peste 140 de diplomati rusi din Europa, America de Nord, Ucraina si Australia au fost expulzati in semn de sustinere a Londrei, care acuza Moscova de otravirea fostului spion rus.

"Masurile de represalii vor fi identice, si nu numai", a promis Lavrov, fara a da mai multe detalii.

"Pentru restabilirea adevarului", Rusia a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a Consiliului executiv al Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC)", a aratat Lavrov, invitandu-i pe occidentali sa aiba "un dialog onest" cu Rusia.

Un refuz "ar fi o confirmare in plus ca tot ceea ce se petrece nu este decat o provocare grosolana", a mai afirmat seful diplomatiei de la Moscova.

Amenintarile, proferate de ambasadorul Jon Huntsman, privind o eventuala confiscare de bunuri apartinand statului rus pe teritoriul american, "vor antrena o degradare si mai grava a relatiilor noastre, cu mari consecinte pentru stabilitatea mondiala", a atentionat ministerul rus al Afacerilor Externe.

Citeste si:
Danemarca expulzează 15 diplomați ruși pentru activități de...
Danemarca expulzează 15...

De cealalta parte, purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Heather Nauert, citata de AFP, a indicat ca expulzarile diplomatilor americani anuntate joi de Rusia sunt "nejustificate" iar Washingtonul isi rezerva dreptul sa raspunda acestei masuri.

"Nu exista nicio justificare la reactia rusa", a spus Nauert presei. "Ne rezervam dreptul sa raspundem", a continuat ea, subliniind ca optiunile vor fi examinate.

Purtatoarea de cuvant a apreciat totodata ca Moscova a "decis sa se izoleze si mai mult" prin expulzarea a 60 de diplomati americani si inchiderea consulatului SUA la Sankt Petersburg.

Secretarul general al Natiunilor Unite, Antonio Guterres, si-a exprimat ingrijorarea joi asupra faptul ca tensiunile actuale intre Statele Unite si Rusia incep sa fie asemanatoare cu cele din timpul Razboiului Rece.

Citeste si:
Cazul Skripal: Ambasadorul Rusiei la Londra a solicitat o...
Cazul Skripal: Ambasadorul...

Rusia a expulzat si 23 de diplomati britanici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.