Guatemala si-a aparat decizia, pe care a numit-o "suverana", de mutare a ambasadei sale de la Tel Aviv la Ierusalim, in urma controversatei masuri similare anuntate de presedintele american Donald Trump.

Decizia a fost luata "fara presiuni din partea Statelor Unite ale Americii", a declarat ministrul de externe Sandra Jovel in fata presei, in contextul criticilor care au insotit anuntul de duminica al presedintelui Jimmy Morales.

Decizia a fost insa salutata atat de SUA, cat si de Israel.

Analisti economici au avertizat ca masura ar putea afecta serios exporturile de cardamom ale Guatemalei spre tari arabe. Cardamomul, un condiment scump, este unul din principalele produse de export ale tarii din America Centrala.

In primele zece luni ale anului, exporturile de cardamom ale Guatemalei s-au cifrat la 269,4 milioane de dolari, conform cifrelor Bancii Nationale.

Avertismentul a fost reluat de fostul vicepresedinte guatemalez Eduardo Stein, potrivit caruia "aproape 350.000 de familii sau doua milioane de oameni care traiesc de pe urma cardamomului vor fi lasati fara sursa de venit", potrivit Agerpres.ro.

"Imi imaginez ca presedintele (Jimmy) Morales si consilierii lui au cantarit atent riscul acestor pagube interne, nu doar pentru economia noastra, dar si pentru micii producatori", a declarat Eduardo Stein intr-un interviu radiofonic.

Stein a mai aratat ca, in timpul administratiei fostului presedinte Ramiro de Leon (1993-1996), fusese de asemenea aranjata mutarea ambasadei guatemaleze de la Tel Aviv la Ierusalim, dar decizia a fost anulata dupa ce state importatoare de cardamom au amenintat ca-si vor suspenda comenzile


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.