"Evacuam strada, trebuie sa plecati!", striga un politist intr-o portavoce in mijlocul vacarmului elicopterelor si avioanelor anti-incendiu. Flacarile "sunt la capatul strazii", a adaugat unul dintre colegii sai. Pentru a se asigura ca nimeni nu ramane in Bel-Air, politistii bat din poarta in poarta.

Locuintele luxoase care valoreaza uneori zeci de milioane de dolari — replici ale unor castele toscane, palate minimaliste sau case rustice — erau amenintate miercuri de un incendiu care a devorat deja 200 de hectare in mai putin de 24 de ore, supranumit Skirball. Cel putin patru locuinte sunt deja cenusa, iar cea a lui Rupert Murdoch, cu o plantatie de vita de vie, este inconjurata de flacari.

Regiunea Los Angeles este afectata de luni seara de mai multe incendii, printre care si cel denumit Thomas din comitatul Ventura, la 45 de minute de megalopolisul californian, pe coasta Pacificului. Acesta a provocat deja decesul unei persoane si a devorat 36.000 de hectare de vegetatie si 150 de locuinte.

"Conditiile sunt cele mai rele din ultimii 20 de ani din cauza umiditatii scazute si a vantului", care a suflat in timpul noptii "cu 80 km/h si cu rafale de peste 100 km/h", a explicat capitanul Anthony Valdez.

Proprietatea lui Rupert Murdoch, o incinta in care se afla o plantatie de vita de vie si case opulente, era inconjurata miercuri de mai multe focare.

In zori, incendiul asa-numit Skirball, care ameninta si muzeul Getty Center si tablourile sale, "avansa la fel de repede ca o masina pe autostrada", cu flacari de peste zece metri, povesteste capitanul Valdez.

In punctul de varf al incendiului, batalionul sau "a doborat usa unei case si ne-am inchis acolo asteptand ca focul sa treaca de noi". El le-a aratat ziaristilor ruinele a doua case complet carbonizate pe colinele de la capatul Moraga Lane.

Capitanul a petrecut deja aproape 48 de ore in picioare, dar acest veteran cu peste 30 de ani de serviciu s-a mai confruntat cu astfel de situatii. "Dormim perioade scurte de 10-20 de minute" pentru a rezista, povesteste el. Capitanul Valdez stie ca noaptea care urmeaza va fi lunga.

Ultimul incendiu din Bel-Air, din 1961, a fost devastator. Nu mai putin de 500 de locuinte au fost distruse, ceea ce a dus la o revizuire a codului anti-incendiu al orasului.