Pachetul suspect descoperit vineri in apropierea unui targ de Craciun din orasul german Potsdam, din apropiere de Berlin, nu are legatura cu terorismul, ci face parte dintr-o tentativa de santaj la adresa companiei de curierat DHL, a declarat duminica o oficialitate, citata de agentia dpa.

Karl-Heinz Schroeter - ministru de interne al landului Brandenburg, unde se afla Potsdam - a informat ca un suspect a cerut DHL, divizia de curierat a companiei germane Deutsche Post, o suma mare de bani, de cateva milioane de euro, intr-o nota introdusa in colet.

Coletul descoperit vineri in Potsdam continea materiale pentru fabricarea unei bombe, intre care 100 de cuie, o pulbere neidentificata si un cilindru metalic. Un colet similar a fost trimis in urma cu ceva vreme in orasul Frankfurt an der Oder (estul Germaniei), a mai spus ministrul regional, adaugand ca, in momentul deschiderii, dispozitivul a luat foc, astfel incat scrisoarea de santaj a fost distrusa.

Totodata, in pofida indiciilor initiale potrivit carora dispozitivul nu ar fi putut exploda pentru ca ii lipsea detonatorul, Schroeter a spus ca o analiza mai amanuntita a aratat ca dispozitivul era "extrem de periculos" si ar fi putut rani grav persoana care deschidea coletul, scrie Agerpres.

Seful politiei landului Brandenburg, Hans-Juergen Moerke, a declarat la randul sau ca este de asteptat sa se mai faca livrari de aceeasi natura in perioada urmatoare. Oficialitatile germane i-au avertizat pe clientii postei ca, cel putin pentru o perioada, sa fie atenti atunci cand deschid colete pe care nu le-au comandat.

Moerke a mai spus ca in coletul gasit la Potsdam s-a descoperit si o scrisoare de santaj codificata sub forma unui cod QR (gama de standarde de codare cu forma de bare bidimensionale - n.r.). El a mentionat ca principalul suspect in ambele cazuri este un barbat din zona Berlinului, dar seful politiei regionale a refuzat sa dea mai multe detalii despre identitatea individului, afirmand ca investigatia este in curs.

Targuri de Craciun au fost deschise saptamana aceasta pe intreg teritoriul Germaniei pe fundalul unor masuri de securitate puternice, dupa atacul jihadist care a avut loc cu un an in urma, la Berlin, cand un camion a intrat in viteza in multimea de oameni si a ucis 12 persoane.

Citeste si:
Val de aer polar peste toată România. Alertă de furtuni și ploi:...
Val de aer polar peste toată...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.