Crizele umanitare din intreaga lume se vor inrautati anul viitor, pe fondul continuarii razboaielor civile din Africa, a foametei in regiunile afectate de conflicte si a amenintarii reprezentate de violentele islamiste, a prognozat ACAPS, un grup de reflectie cu sediul la Geneva, intr-un raport publicat joi, informeaza Reuters.

Raportul ACAPS, organizatie nonprofit care sprijina lucratorii umanitari cu monitorizari zilnice si analize in 150 de tari, a examinat necesarul a 18 tari in 2018 si nu a gasit prea multe motive de bucurie, comenteaza agentia de presa britanica.

"Daca 2017 nu a aratat bine, nici predictiile pentru 2018 nu sunt mai bune: anul viitor, violenta si insecuritatea vor spori in Afganistan, Republica Democrata Congo, Libia, Etiopia, Mali, Somalia si Siria", a scris in raport directorul ACAPS, Lars Peter Nissen.

Anul viitor, Etiopia se va alatura Nigeriei de nord-est, Somaliei, Sudanului de Sud si Yemenului pe lista tarilor in care exista risc de foamete, se mentioneaza in raport, intitulat "Panorama umanitara: O analiza a crizelor majore din 2018".

In loc sa aduca stabilitate, perspectiva alegerilor in Afganistan, Irak, Libia, Sudanul de Sud si Venezuela este de asteptat sa exacerbeze tensiunile si sa alimenteze violentele, mai scrie ACAPS in raportul sau, adaugand ca extremismul islamic va continua sa provoace moarte si conflicte.

In ciuda infrangerii Statului Islamic in principalele sale fiefuri din Irak, este de asteptat ca gruparea terorista sa continue atacurile improvizate in intreaga tara pentru a destabiliza guvernul, dar si sa incerce sa capete forta si resurse in sudul Libiei. La fel de probabil este si faptul ca Statul Islamic va incerca sa-si sporeasca prezenta in regiunea Puntland din Somalia, afectand populatia civila si provocand ciocniri cu cel mai mare rival regional al sau, Al Shabaab, ceea ce va spori caracterul letal al atacurilor SI.

Potrivit ACAPS, grupari armate islamiste ar urma sa profite de retragerea trupelor guvernamentale din centrul Mali, cautand sa obtina mai multi recruti locali si o mai mare influenta, in vreme ce, in Afganistan, talibanii isi vor consolida fiefurile rurale, iar productia de opium va creste, sporind finantarea pentru gruparile armate, scrie Agerpres.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

Fragmentarea gruparilor armate in Republica Centrafricana este de asteptat sa sporeasca violentele in aceasta zona, urmand ca un numar tot mai mare de refugiati sa ajunga in Camerun si in Republica Democrata Congo, unde este putin probabil ca presedintele Joseph Kabila sa paraseasca puterea pana in 2019, alimentand frustrarile si protestele violente, se mai mentioneaza in raport.

Intr-un raport separat, organizatia Famine Early Warning Systems Network, finantata de SUA, a atras atentia ca circa 76 de milioane de oameni din 45 de tari ar putea avea nevoie de asistenta alimentara in 2018, ca urmare a conflictelor, a unei secete de 18 luni in Cornul Africii si a prognozelor meteo pentru primavara viitoare in Africa, unde sunt anuntate mai putine ploi decat media obisnuita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.